Deset godina od smrti: Evo šta je o Aliji Izetbegoviću rekao Mirko Pejanović

0
35

94ea69ba6d138bccade59f45aa6f86ca_XLSarajevo – Povodom deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, ratni član Predsjedništva BiH Mirko Pejanović je u razgovoru za Agenciju FENA kazao da se Izetbegovićevo vršenje dužnosti predsjednika Predsjedništva BiH odvijalo u najtežem vremenu za građane BiH, uzimajući u obzir činjenicu da se 1990., 1991. i 1992. godine odvijao historijski proces raspada jugoslavenske federacije kroz njenu disoluciju, a potom i rat.

– Izetbegović, s kojim sam sarađivao u tim teškim godinama, pokazao je neobičnu odgovornost, pokazao je u tim uslovima hrabrost, pokazao je spremnost da ne mjeri svoja odricanja za ideju BiH i pokazao je da ima demokratski kapacitet – naglasio je Pejanović.

U tim godinama je i u BiH uspostavljen višestranački sistem, odnosno politički pluralizam i oblikovana ideja referenduma kojim se odlučivalo o političkoj budućnosti BiH kroz definiranje njenog politički-pravnog statusa.

– Ideja o referendumu je bila od historijskog značaja jer su se u tom vremenu sve historijske republike koje su činile Jugoslaviju započele putem referenduma da proglašavaju nezavisnosti i suverenost – podsjetio je Pejanović.

Usprkos činjenici da se zbog neprihvatanja ideje referenduma Srpska demokratska stranka (SDS) isključila iz parlamenta BiH i odlučila se za opciju rata, Alija Izetbegović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH te predsjednik najveće političke stranke tada u BiH Stranke demokratske akcije (SDA) ostao je čvrst u oblikovanju vizije da BiH ostvari svoju suverenost i nezavisnost i da pri tome, i po cijenu žrtava i svega što se odvijalo u četiri godine rata u BiH, sačuva teritorijalni integritet i zemlju multietničkog življenja koju je imala u svojoj hiljadugodišnjoj prošlosti.

– Odlukom građana na referendumu zaustavljena je tada paklena mašinerija da se silom etnički podijeli BiH i da se njena državnost uništi – naglašava Pejanović.

Ocjenjuje da se uloga Izetbegovića sastojala u čuvanju integriteta zemlje i države, da se sačuva historijsko biće BiH, za što je dobivena i međunarodna podrška što se iskazalo Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Istaknuo je da je Izetbegović uvijek bio otvoren za pripremu odluka koje su se donosile na sjednicama Predsjedništva BiH, a kad god je procijenio da odluka nema dovoljnu podršku vraćao ih je na početak ne vršeći pritisak da se odlučuje pod okolnostima koje ne bi bile demokratske.

– Mnogi građani BiH su nezadovoljni tokom i dinamikom ekonomskog, socijalnog te kulturnog razvoja države BiH, ali kada uspijemo doći u vrijeme kada BiH bude članica Evropske unije, onda će sve što je postignuto u devedesetim godinama i godinama rata u očuvanju BiH dovesti do većeg značaja ljudi koji su u to vrijeme brinuli o BiH i odlučivali o njoj, a to je bilo multietničko, višepartijsko ratno Predsjedništvo BiH – zaključio je Pejanović.

Istaknuo je da je BiH dobila svoju historijsku poziciju i ona će je prije ili kasnije ostvariti u punom kapacitetu.

(kakanj-x.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime