Demonstranti iz Gazze- Svaki put kada čujemo metak, jedan demonstrant padne

0
0

Posljednjih nekoliko dana su krvavi za Gazzu gdje je 11 demonstranata, uglavnom dječaka i mladića, ubijeno od strane izraelskih snaga u blizini granice.

Više od 200 je ranjeno, navode iz Ministarstva zdravlja Gazze.

Uz porast tenzija na Zapadnoj obali i Jerusalemu, u petak se nekoliko stotina demonstranata okupilo u blizini granične ograde sa Izraelom istočno od Gazze u blizini eš-Šudža’ije, istočnog Han Junisa i sjevernog Pojasa Gazze u blizini graničnog prelaza Erez.

Oni su skandirali, gurali zapaljene gume i bacali kamenje, ali Izraelci su odgovorili živom municijom. Pestoro mladića je ubijeno na licu mjesta, a jedan je podlegao ranama dan kasnije. Više od 130 osoba je povrijeđeno.
Uprkos smrti, narednog dana demonstranti su se još jednom okupili u blizini granice. U Han Junisu na sjeveru Pojasa Gazze, ubijeni su trinaestogodišnji Mervan Berbek i petnaestogodišnji Omar Osman.

Glasnogovornica izraelske vojske je kazao da se oko 200 Palestinaca približio ogradi bacajući kamenje i gurajući zapaljene automobilske gume prema sigurnosnim snagama.
“Snage su odgovorile sa paljbom prema glavnim poticateljima kako bi spriječili njihov napredak i raspršili pobunu”, kazala je ona.

Demonstranti su se danas vratili još jednom, samo je njihov broj manji a i raspoloženje je drugačije. Većina otvoreno govori kako su se pravila igre promijenila, te da su demonstranti postali živa meta. Mladići koji su preživjeli masovna pucanja ovog vikenda na granici, kažu da su tokom velikog broja sukoba u Han Junisu izraelske snage pucale sa male udaljenosti živom municijom.

Mladić, koji je u petak dovezao teško ranjenog osamnaestogodišnjeg palestinskog demonstranta u bolnicu na svom motociklu, kazao je da je šokiran onim što je vidio. Dok je on pričao drugi motocikl je dovezao drugog mrtvog mladića.
“Obično kada demonstriramo, izraelske snage prvo ispale metke upozorenja”, kazao je tinejdžer, koji nije htio reći svoje ime, za MEE.

“Ovog puta, vojnici su direktno pucali, i svaki put kada čujemo metak jedan demonstrant padne”, kazao je on dok je gledao kako tijelo njegovog prijatelja prenose s motocikla u obližnju ambulantu.

Nekoliko palestinskih novinara je potvrdilo fenomen, govoreći da vjeruju da su živi meci ispaljeni na određene mete.
Džihad Muhsen, osamnaestogodišnjak koji je preživio proteste u petak, kazao je za MEE da je stajao pored svojih drugova demonstranata, kada su upucani i ubijeni.

On kaže da je bilo oko 30 osoba na prvoj liniji, u blizini ograde, na samo desetak metara od izraelskih vojnika koji su stajali iza umjetnih pješčanih barijera koje su kao zaštitu iskopali izraelski buldožeri.

“Nosili smo naše palestinske zastave i bacali smo kamenje u znak odmazde, i odjednom su na nas direktno ispalili žive metke, kada je ubijen i devetnaestogodišnji Muhammed el-Rekib”, kazao je Muhsen.
Medicinsko osoblje u Evropskoj bolnici u Han Junisu, koje liječi ranjene, kazalo je za MEE da su šokirani brojem žrtava i preciznim ranama, za koje navode da su usmjerene ne da povrijede već da ubiju ili prouzrokuju maksimalnu štetu.

Dežurni doktor u bolnici je kazao da smatra da su povrede ‘dizajnirane’ da stvore bolesnike s dugoročnim invaliditetom.

Drugi doktor, koji nije ovlašten da govori od strane ministarstva, je kazao za MEE da su pojedine rane snajperske i da se tačno znalo koji dio tijela da pogode, da odmah ubiju.

On kaže da su takve povrede rijetkost i da je medicinsko osoblje Gazze  naviknuto da prima pacijente sa ‘neselektivnim ranama’ koje su prouzrokovane granatiranjem ili izraelskim zračnim udarima.

Tokom noći u subotu, ubijena je trudnica zajedno sa njenom trogodišnjom kćerkom kada je izraelska raketa sravnila sa zemljom kuću u blizini Gazze, posljednji takav incident koji je pogodio Pojas. Izraelske vlasti kažu da su gađale Hamasove položaje i skladišta oružja. Palestinci navode da nije bilo raketa, ali tvrde da se u blizini nalazi Hamasov kamp za obuku.


Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime