Demografija: Albanci će dominirati Balkanom

16
6

DJECAK S ALBANSKOM ZASTAVOM

Balkan – Do 2020. godine na Kosovu i u Albaniji doći će do najvećeg porasta broja stanovnika, dok će BiH zabilježiti najmanju stopu prirodnog priraštaja.

Demografska slika svijeta, ali i zemalja Balkana, u predstojećim godinama bit će mnogo drugačija od one koju danas poznajemo.

Tako će u pojedinim zemljama procent rođenih biti mnogo veći od procenta umrlih, dok će neke zemlje pogoditi “bijela kuga”. Novinari agencije Anadolija istražili su kako će to izgledati svijet i region Balkana u godinama koje predstoje.

Prema rezultatima istraživanja Svjetske banke (WB) na temu “Pokazatelji svjetskog razvoja”, najveću stopa rasta prirodnog priraštaja među zemljama Balkana zabilježit će Kosovo.
Naime, prema najnovijim podacima WB, u periodu od 2010. do 2020. godine nova evropska država će zabilježiti godišnji rast stanovništva od 0,7 posto, što je ujedno i jedan od najvećih procenata na evropskom nivou! Poslije Kosova slijedi Albanija, gdje će, kako se navodi, u istom periodu biti zabilježen rast prirodnog priraštaja od 0,2 posto na godišnjoj osnovi.

U narednih nekoliko godina prirodni priraštaj u Makeodniji, gdje, također, postoji značajan broj albanskog stanovništva, bit će 0,0, što znači da će ta zemlja imati jednak broj umrlih i rođenih.

Međutim, u preostalim zemljama regiona, odnosno bivše Jugoslavije, predviđa se izrazito negativan prirodni priraštaj do 2020. godine. Tako će, prema procjenama WB, u Srbiji u navedenom periodu negativan prirodni priraštaj iznositi 0,2 posto na godišnjoj osnovi.

Poslije Srbije, slijedeća zemlja koja posljednjih godina bilježi izrazito negativan prirast stanovništva je Hrvatska. U zemlji koja ove godine ulazi u Evropsku uniju (EU), do 2020. godine negativan prirodni priraštaj iznosit će 0,3 posto. Ipak, prema analizi Svjetske banke Bosna i Hercegovina (BiH) će do 2020. godine zabilježiti najniži prirodni priraštaj!

Prema obrascu demografa, jedan narod bi mogao nestati ako broj starih preko 60 godina bude dva i po puta veći od broja mladih do 19 godina.

Srbijanski demograf Biljana Spasić, autorica knjige “Zašto nestaju Srbi” objavljene prije nekoliko godina, već godinama upozorava na “bijelu kugu” u Srbiji.

Srbija, kako tvrdi, ozbiljno ide kao strašnoj depopulaciji te bi tako “veliki broj građana u Srbiji moglo doživjeti sudbinu da u sopstvenoj zemlji živi u enklavama”.

Kako godinama poručuje, razlozi slabog nataliteta u Srbiji su abortusi, čak 300.000 godišnje, ali i egiozam, hedonizam i samoljublje. Prema njenim riječima, u Srbiji ima oko 300 škola s po samo jednim đakom i oko 250.000 neoženjenih momaka starosti do 40 godina.

Da bi prirodni priraštaj u Srbiji postao pozitivan, smatra ona, svaka porodica bi trebalo da ima najmanje četvoro djece.

Prema procjenama WB, BiH će do 2020. godine doživjeti negativan prirodni priraštaj od 0,4 posto na godišnjoj osnovi.

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu prof. dr. Jusuf Žiga za agenciju Anadolija (AA) je kazao da se BiH već nalazi u kritičnom stanju kada je u pitanju prirodni priraštaj stanovništva.

“BiH se već nalazi u stanju ‘bijele kuge’, odnosno bilježi veći broj umrlih od broja rođenih, dok je situacija u većini zemalja regiona isto tako kritična. To su jasne činjenice”, kazao je Žiga.

Napomenuo je da negativan prirodni priraštaj može u značajnom obliku utjecati i na politička dešavanja na Balkanu.

“U jednom nesređenom ambijentu kao što je Balkan, moguće je da demografska kretanja poprime i neke druge konotacije koje su politički i teritorijalno pretenzivne”, zaključio je profesor Žiga.

Turska i Irska imat će najveći porast stanovništva

Posmatrano na nivou svijeta, najveći prirodni priraštaj do 2020. godine zabilježit će Niger, i to 3,5 posto, Malavi 3,3 posto, Tanzanija 3,1 posto, Zambija 3,1 posto i Uganda 3 posto. Posmatrano prema evropskim zemljama, najniži negativni prirodni priraštaj će zabilježiti Bugarska 0,7, Gruzija 0,7, Moldavija 0,6, Ukrajina 0,6, i Litvanija 0,5 posto.

S druge strane, najveći porast u broju stanovnika do 2020. godine će doživjeti Turska i Irska gdje će, prema studiji Svjetske banke, broj stanovnika porasti za 1,0 posto na godišnjoj osnovi. Slijede Norveška sa 0,7 posto, Švedska 0,5 i Francuska 0,4 posto.

Stvoriti ambijent pozitivnog življenja

Profesor Žiga tvrdi da je potrebno inicirati stabilne politike koje bi stimulirale pozitivan prirast stanovništva.

“Potrebne su pronatalitetne politike kako bi se stimulirao prirast stanovništva. Potrebno je stvoriti ambijent pozitivnog življenja u zemlji, olakšati zapošljavanje mladima, olakšati status trudnica dok su na porodiljskom bolovanju. Također, potrebno je da se privilegira rađanje većeg broja djece u smislu mogućeg besplatnog školovanja ili zaposlenja”, objasnio je Žiga.

Izvor: AnadolijaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. Svako Dijete kada se rodi, rodise sa svojom nafakom to je u redu…

  ALI NE ZNACI AKO SI VECINA DA CES DOMINIRAT TO VEZE NEMA….

  DOMINACIJA NAD DRUGIMA RACUNJASE UZ JAKU EKONOMIJU I SAMA ODBRANA DRZAVE…

  KAO PRVO KAKO VRIJEME IDE TESKO VERUJEM DA CE ALBANCI BILO NA KOSOVU ILI U ALBANIJI IMAT IKADA EKONOMIJU. BICE BOLJE ALI NECE BIT TO….

  KAO DRUGO SAMA-ODBRANA DRZAVE VIDELO ZA VRIJEME NA KOSOVU, KAKO SU ALBANCI BILI OCITOH SLABI LJUDI….

  KO KAZE DA NISU IMALI ORUZJA TO JE SAMA LAZ, NATO HIM JE PREKO ALBANIJE DAO SVAKO ORUZANJE….

  I JOS NESTA STO MALO LJUDIH ZNAJU ZA VRIJEME RATA SRBI SU ULAZILI I IZLAZILI U ALBANIJI BEZ DA ALBANSKA VOJSKA NE KRENE U KONTRA….

  MALO ISTINE….

  0

  0
 2. Dobro bi bilo da promijene politicare,da se manu korupocije i kradje,da mladima obezbede bolju perspektivu,pa bi onda vjerovatno i natalitet bio veci! Nije se lako usuditi roditi dijete u nekoj zemlji gdje nemas posla i gdje razmisljas sta ce ti dijete sutra jesti! Sa druge strane evidentno je da je natalitet najveci u siromasnim zemljama gdje ljudi nisu materijalisti i gdje razmisljaju po onoj osnovi”kad ga je Bog dao dace mu i nafaku”! Na Balkanu u takvom razmisljanju ocito prednjace Albanci!

  0

  0
  • Aida, nebi se slozio da su stanovnici siromasnih zemalja automatski manji materialisti – naime vecina ih motivise veliki broj djece kao “osiguranje” za stare dane, da ce ih djeca pomagati i izdrzavati kada ostare. Osim toga u ruralnim sredinama djeca su i radna snaga za sve od cuvanja stoke do raznoraznih drugih poslova. Dakle i tu ima racunice i materializma.

   Albancima je sada najveci kamen koji ih spotice jedna kultura hajducije, koja im je pomogla da prezive srpsku okupaciju – ali im je danas prepreka ka stvaranju drzavnih i drustvenih institucija jer narod po starom obicaju prvenstveno nema povjerenja u iste i nezna kako da svoja prava kroz njih ostvari.

   Sa druge strane okoreli tvrdokozci koji sjede u institucijama osjecaju, po starom obicaju, pripadnost najvise porodici i klanu – pa tek onda narodu i drzavi sto opet ima mnostvo negativnih reperkusija. Taj se zacarani krug mora slomiti da bi kosovo krenulo naprijed.

   🙂

   0

   0
  • TEBI FALI I DONJA A PO KOMENTARIMA I GORNJA GLAVA.TI SI GARANT NEKA ISFRUSTRIRANA BABA KOJU ZBOG BRADAVICE NA POGRESNOM MESTU TJ NA NOSU,GOTIVE SAMO STVORENJA ISTOG PODRIJEKLA TJ KRMCI

   0

   0
   • Hasanago, pretpostavljam da je tebe priroda podjednako obdarila obema. Samo mi nije jasno zašto onda imaš posla sa isfrustriranim babama sa bradovicom na vrh nosa i krmcima. Da li samo u takvom društvu tvoje obdarenosti dolaze do izražaja?

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime