Demanti povodom reagiranja OO SDA Zavidovići

0
120

Dana, 03.06.2019. godine na web stranici Općine Zavidovići i facebook stranici Općinski načelnik Zavidovići objavljeno je „Saopštenje za javnost – Vijećnici Općinskog vijeća Zavidovići odbili prijedlog Općinskog načelnika za rješavanje ključnih projekata“.

Iako je Općina Zavidovići kandidovala projekat prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD-u), te dobila inicijalno odobrenje za državni kredit Bosne i Hercegovine u iznosu od 5,0 miliona eura, što potvrđuje da je solventna za kreditno zaduženje, te da je ovo kreditno zaduženje ključno za realizaciju vitalnih projekata na području općine Zavidovići obzirom da su ovi projekti od historijske važnosti za našu Općinu.

(1. Sanacija postojeće deponije komunalnog otpada sa izgradnjom transfer stanice sa sortirnicom otpada,
2. Unaprjeđenje sistema daljinskog zagrijavanja kroz zamjenu postojećih kotlovima na biomasu, kao i rekonstrukcija i proširenje mreže,
3. Smanjenje gubitaka vode u mreži i iskorištenje postojećih izvora pitke vode kroz ciljanu rekonstrukciju i proširenje mreže vodosnabdijevanja.)

Na portalu Zdici.info 09.06.2019. godine objavljeno je reagiranje Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Zavidovići na pomenuti članak kako bi svojim navodima plasirali zlonamjerne neistine i to bez detaljne analize navedenih projekata, a zasnovane na negativnim pretpostavkama kako bi zbunili javnost.

Ovim povodom Općinski načelnik Hašim Mujanović želi demantovati navode koji su izneseni u javnost od strane OO SDA, obzirom da materijale nije poslao nespremne na Općinsko vijeće, te stoga kreditno zaduženje kod EBRD-a nije potrebno da  bude shvaćeno kao ishitreno, već ga je trebalo shvatiti kao dobru ideju i značajne projekte unapređenja života građana u općini Zavidovići.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)  gospodin Josip Polić dana, 14.03.2019. godine u ime EBRD-a bio je u posjeti našoj Općini gdje je prezentovao da su izuzetno povoljni uslovi za zaduženje u iznosu od 5,0 miliona eura, navodeći da bi ova međunarodna finansijska institucija ujedno bila spremna obezbijediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta u cilju realizacije prioritetnih projekata.

Pomoćnik načelnika Službe za upravu ekonomskih poslova i poduzetništva Džeraldina Miličević na 34. sjednici Općinskog vijeća u ime Općinskog načelnika i Općinske administracije, a u opravdanom odsustvu Općinskog načelnika Hašima Mujanović prezentovala je ideju, važnost i pozitivne strane projekata, kako bi se dobila prethodna saglasnost za dalju razradu navedenih projekata. Iako je bila potrebna samo „prethodna saglasnost“, vijećnici Općinskog vijeća Zavidovići bez bilo kakve valjane argumentacije su odbili Prijedlog Odluke Općinskog načelnika o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje kod EBRD-a. Posebno je evidentna spoznaja da su pojedini vijećnici na samoj sjednici Općinskog vijeća pokazali nezainteresovanost bez da su se konkretno i adekvatno upoznali o suštini i značaju ovih projekata iste su odbili i to na očitu štetu naših građana.

Svoju nezainteresovanost i nedovoljnu uključenost u navedene ideje, pojedini Općinski vijećnici Općinskog vijeća Zavidovići dokazali su neprisustvom svih članova na sastanku održanom 14.03.2019. godine, sa predstavnikom Evropske banke za obnovu i razvoj gospodinom Polićem. Međutim, dovoljno smjelo i hrabro u reagiranju ističu da nisu upućeni i kako nešto nije dovoljno razrađeno, za što se tek kreira ideja, u cilju boljeg životnog standarda građana općine Zavidovići.

Vijećnicima Općinskog vijeća  Zavidovići bila je poznata činjenica o kompletnom aranžmanu kao i određivanju toka, dinamike i  prioriteta za realizaciju projekata stavljenih na raspolaganje i izjašnjavanje, uz dodatno izlaganje gospodina Polića da u svakom momentu mogu odustati od kreditnog aranžmana do potpisivanje ugovora o zajmu i to bez bilo kakvih štetnih posljedica po općinu Zavidovići.

Napominjemo, važna je činjenica da je Općinski načelnik u toku svog mandata od kraja 2016. godine do maja 2019. godine izmirio sve dospjele Općinske obaveze, a pored toga Općina je istovremeno vratila dugove i investirala u nove projekte za dobrobit svih stanovnika Zavidovića. Nakon otplate kredita Općina nema više evidentiranih obaveza po osnovu dugoročnog zaduženja, te je u mogućnosti investirati i zadužiti se kod EBRD-a za realizaciju predviđenih projekata.

Shodno toj činjenici odsustvo Općinskog načelnika koje je opravdano i široj javnosti poznato, nije uticalo na izvršavanje svih administrativnih poslova u Općini. Sve navedeno ističemo iz razloga potpune i objektivne informisanosti i obaviještenosti šire javnosti, te ostavljamo našim građanima da ocijene odluke Općinskog vijeća, a prije svega pojedinih vijećnika u navedenom predmetu.

Nije potrebno isticati o tome šta bi se dobilo realizacijom navedenih projekata. Očuvanje zdravlje kao najvažnijeg segmenta života današnjice prioritetni je cilj koji bi se ostvario realizacijom pomenutih projekta. Zagađenje tla, zraka kao i pitkih voda vremenom predstavlja sve veći problem koji se hitno treba riješiti, te je potrebno djelovati u ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kojima bi se direktno poboljšao životni standard cjelokupnog građanstva.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime