Delegati smijenili Radončića sa pozicije ministra sigurnosti BiH

0
11

dom-naroda-psbihSarajevo – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, a koji su predložili članovi Kluba hrvatskog naroda.

Za predloženi zakon je glasalo sedam delegata, četiri delegata su bili protiv i jedan suzdržan. Iz Federacije su četiri delegata bila „za“, a četiri protiv, a iz RS-a tri delegata „za“ i jedan suzdržan.

Tokom diskusije o predloženom zakonu, delegatkinja Borjana Krišto je kazala da su prijedlozi njihovih rješenja bili takvi da su ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona stavili izvan snage one odredbe koje je Ustavni sud BiH utvrdio kao neustavne.

– Također smo utvrdili da sastav Gradskog vijeća čini 35 vijećnika, da se biraju iz jedne izborne jedinice i utvrdili smo minimalnu kvotu da iz svakog konstitutivnog naroda mora biti zastupljena najmanje četiri vijećnika i zastupljenost ostalih građana, odnosno nacionalnih manjina je po jedan zastupnik u Gradskom vijeću – kazala je Krišto.

Delegat Martin Raguž je tokom diskusije kazao da svi skupa imaju ogromnu odgovornost da provedu odluke Ustavnog suda BiH unutar Parlamentarne skupštine BiH i „da grad Mostar, već više od četiri godine od kad je donesena odluka Ustavnog suda ne bude taoc naše nesposobnosti da nađemo kompromis i dogovor za taj grad.“

– Tu cijenu plaćaju svi građani Mostara i grad Mostar. Bojim se da svi skupa nismo svjesni odgovornosti koju imamo – kazao je Raguž.

Mislim, dodao je on, da je dovoljno elemenata postavljeno u ovom zakonskom rješenju da može riješiti ovu situaciju u gradu Mostaru.

Delegat Halid Genjac je kazao da ovaj prijedlog, na žalost, ujednačava u doslovnom smislu vrijednost glasa, ukida izborna područja i ne isključuje mogućnost dominacije, mogućnost majorizacije i posebno, čak mijenja i neke odredbe aktuelnog Statuta Grada Mostara.

– Promijeniti Izborni zakon na način da on bude suprotan aktuelnom Statutu, to stvara probleme. Promijeniti Izborni zakon u Mostaru na način da je on čak i suprotstavljen postojećem Ustavu Federacije BiH također stvara probleme – kazao je Genjac.

Dom naroda j, također, na današnjoj sjednici usvojio Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH smjenom ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Od prisutnih 11 delegat, za predloženu inicijativu je glasalo sedam delegata, dva su bila protiv, a dva suzdržana. Iz Federacije BiH četiri delegata su glasala „za“, dva protiv i jedan je bio suzdržan, a iz RS-a tri delegata su bila „za“ i jedan suzdržan.

Inicijativu su podnijeli delegati iz Kluba bošnjačkog naroda: Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović.

SDA je pokrenula inicijativu za smjenu ministra Radončića nakon protesta građana 7. februara u Sarajevu kada je, između ostalog, gorjela i zgrada Predsjedništva BiH.

Kako se navodi u inicijativi za smjenu, “tog dana je sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena i zbog toga ministar sigurnosti treba da odstupi s dužnosti iz moralnih razloga”. Dodaje se da “ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina”.

(Fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime