Delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj u posjeti Muftiluku zeničkom

0
4

 ???????????????????????????????Hrvatska, Zenica – U srijedu 04. marta 2015. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici primio je delegaciju Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koju je predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

U posjet Muftiluku zeničkom zajedno sa muftijom zagrebačkim došli su i direktor Islamske gimnazije “dr. Ahmed Smajlović” gosp. Mevludi  Arslani, član Sabora IZ u Hrvatskoj gosp. Mirza Šabić i sekretar Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić.

Prijemom u Uredu muftije, kojem su prisustvovali svi glavni imami medžlisa IZ Muftiluka zeničkog, dekan IPF i savjetnici muftije zeničkog, počela je trodnevna posjeta delegacije Mešihata IZ u Hrvatskoj, u okviru koje će biti realizirani susreti, tribine, sastanci i druge aktivnosti definirane protokolom posjete.

Na sastanku u Uredu muftije muftija zenički izrazio je dobrodošlicu muftiji zagrebačkom i njegovim saradnicima, te ih upoznao o stanju vjerskog života na području Muftiluka zeničkog. Također, muftija je upoznao delegaciju o najznačajnijim projektima koji se trenutno realiziraju: Islamski centar u Zenici, izgradnja zgrade IPF u Zenici, izgradnja zgrade Medžlisa IZ Doboj.

Nakon što se zahvalio na dobrodošlici i prijemu, muftija zagrebački upoznao je prisutne o aktivnostima na području Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Nakon prijema u Uredu muftije, u Hotelu ”Zenica” u Zenici organiziran je susret sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Zenica, na kojem se nakon pozdravnog i uvodnog obraćanja glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića imamima obratio muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović. U svom obraćanju muftija zagrebački govorio je o položaju muslimana u suvremenom svijetu, ističući da primjer Hrvatske može poslužiti kao model rješavanja pitanja muslimanskih manjina u Evropi, ali i kršćanskih manjina u arapsko-islamskom svijetu.

Prvi dan posjete delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Muftiluku zeničkom završen je posjetom džematu Šerići, gdje je nakon jacija-namaza organiziran susret sa džematlijama ovog vrijednog džemata.

Obraćajući se džematlijama Šerića muftija zagrebački, između ostaloga, naglasio je da muslimani vlastitim primjerom najbolje prezentiraju islam, te da je na njima obaveza da ukazuju na vrijednosti islama.

Muftija zenički u svom obraćanju, između ostaloga, ukazao je na važnost poštivanja individualnih i institucionalnih autoriteta, prije svih Kur’ana, Sunneta i pretpostavljenih, apostrofirajući da je poštivanje autoriteta jedan od osnovnih preduvjeta za očuvanje jedinstva među muslimanima.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime