Delegacija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kod Reisu-l-uleme

0
4

18 11 2015 01 reis komisija nacionalni spomenici 1

Sarajevo – Reisu-l-ulema Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao je danas sastanak sa delegacijom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u sastavu: dr. Amra Hadzimuhamedović, član predsjedništva Komisije, mr. Medina Katana, saradnik, mr. Aida Bičakčić, saradnik i Mak Bećirbašić, bibliotekar saradnik. Sastanku je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Na sastanku su razmatrana pitanja koja se odnose na aktivnosti Komisije a koja su u  vezi sa aktivnostima Islamske zajednice, a to su:

Predaja levhi za koje stručnjaci smatraju da ih je izradio Šejh Sirija, a koje su nađene ispod minbera džamije u Bužimu i preuzete u sklopu izrade odluke. Komisija je osigurala sredstva da levhe budu konzervirane i restaurirane, i smatraju da je neophodno da njihovo čuvanje i prezentacija budu osigurani na odgovarajući način. Dr. Hadžimuhamedović je ovom prilikom predala Reisu-l-ulemi originalne kao i repliku levhi.  Reisu-l-ulema se zahvalio Dr. Amri i prihvatio prijedlog da se originali pohrane u GH biblioteki a da se replika postavi u džamiju u Bužimu.

Predaja i način prezentiranja fragmenata koje su saradnici Komisije spasili na lokaciji uz džamiju Nesuh-age Vučjakovića u Mostaru i koji se sada nalaze u prostorijama Komisije, kao i predaja i način prezentiranja fragmenata Aladža džamije u Foči, koje je Komisija spasila sa lokacijama na kojima su se nalazili nakon rušenja, kao i informacija o fragmentima koji su preuzeti iz Bošnjačkog instituta i nalaze se u Zemaljskom muzeju. Dogovoreno je da se fragmenti preuzmu iz muzeja i da se ugrade prilikom rekonstruiranja Aladže džamije ili prezentiraju u sklopu njenog harema.

Predstavnici Komisije informirali su Reisu-l-ulemu o stanju rukopisne zbirke u sklopu biblioteke Ferhadija džamije u Banjoj Luci i predložili moguće korake za njenu zaštitu. Pod nadzorom Komisije a u saradnji sa GH bibliotekom rukopisna zbirka će biti premještena u GH biblioteku.

Predstavnici Komisije su predložili da se u saradnji sa IZ  u dogledno vrijeme organizira međunarodni naučni skup o bosanskim džamijama. Reisu-l-ulema je prihvatio prijedlog i predložio da skup organiziraju Komisija u saradnji sa Vakufskom direkcijom, Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka i Odjelom za standardizaciju i evidenciju Rijaseta IZ.

Također, na sastanku je razgovarano i o mogućnosti revitalizacije dijela objekta Gazi Husrev-begovog vakufa Tašlihan i partera između objekata Tašlihan i hotel Evropa.

Na sastanku su dogovorene naredni koraci i aktivnosti u vezi razmatranih pitanja na sastanku.

Delegacija Komisije se zahvalila Reisu-l-ulemi na izdvojenom vremenu i razumijevanju za navedenu problematiku, dok se Reisu-l-ulema također zahvalio na posjeti istakavši da će organi Islamske zajednice kao i dosad sarađivati sa Komisijom u vezi pitanja u kojima se rad Komisije tiče Islamske zajednice.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime