Delegacija i mještani turskog grada Biga borave u Velikoj Kladuši

0
12

Delegacija i mještani turskog grada Biga borave u Velikoj Kladuši

Velika Kladuša – Zvanična delegacija grada Biga i mještani prigradskog naselja Kalafat iz Turske od četvrtka, 27. augusta borave u posjeti Velikoj Kladuši. Njihovi domaćini su MZ „Vrnograč“, KUD „Vrnograč“ i Općinski organ uprave na čelu sa načelnikom Edinom Behrićem.

Naime, nakon što je Kulturno-umjetničko društvo „Vrnograč“ prije tri mjeseca boravilo deset dana u Turskoj i bilo gost mještana tog naselja, sada je uslijedila njihova najavljena posjeta Vrnograču, Velikoj Kladuši te još nekim općinama USK-a. Gosti su pristigli u četvrtak kada je u Vrnograč u večernjim satima došao autobus sa 28 osoba, uglavnom mještana Kalafata među kojima je i zvanična delegacija grada Biga koju predvodi zamjenik gradonačelnika Sedat Šahin (porijeklom Šahinović) sa porodicom, a među posjetiteljima je i Ruhan Išik, supruga gradonačelnika Bige sa djecom. Za goste iz Turske i delegaciju grada Biga u petak, 28.augusta prijem je priredio općinski načelnikEdin Behrić. Bila je to prilika da se upozna sa njima, da im poželi dobrodošlicu u Veliku Kladušu, zahvali se na njihovom gostoprimstvu u Turskoj za članove KUD-a, ali i da im prezentira sve potencijale i resurse velikokladuške općine. Također, odgovarao je i na postavljena pitanja koja su bila vezana za stanje u Općini u raznim oblastima. Po okončanju prijema razmijenjeni su i pokloni, pa je načelnik Behrić gostima iz Turske uručio dvije slike koje simboliziraju Veliku Kladušu, a to su Stari grad i epski junak Mujo Hrnjica. S obzirom da je već tokom boravka Vrnogračana u Turskoj gradonačelnik Bige Ismail Išik najavio aktivnosti na bratimljenju i saradnji Bige i Velike Kladuše, ovu ideju je rado prihvatio i velikokladuški načelnik Edin Behrić, koji je kazao da će se u narednom periodu poduzimati koraci u tom pravcu.

Gosti iz Turske će svoj boravak u BiH iskoristiti za razgledavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Unsko-sanskog kantona i BiH. Shodno tome, već su u petak nakon prijema kod načelnika Behrića posjetili neke zanimljive lokalitete a i u narednim danima će uslijediti obilazak još nekoliko lokacija. Izrazili su zadovoljstvo prijemom u Velikoj Kladuši te prirodnim ljepotama USK-a. Tokom boravka gostiju iz Turske u Velikoj Kladuši u petak je u prostorijama OŠ „1.mart“ u Vrnograču u večernjim satima održano zajedničko druženje uz raznovrsnu domaću hranu, piće i zabavu. Na ovom druženju gostima su ambijent uljepšali domaćini koji su za njih pripremili i dvije koreografije, ali i tortu koja je bila u obilježjima državnih zastava BiH i Turske. Turci su u Vrnograču većinom smješteni u domaćinstvima Vrnogračana, a delegacija grada Biga u organizaciji Općine Velika Kladuša. Njihov odlazak iz Velike Kladuše planiran je u subotu, 29.augusta u popodnevnim satima. Prije odlaska iz BiH još će posjetiti Sarajevo i Mostar.

Podsjećamo, do posjete Turskoj i gradu Biga članova KUD-a „Vrnograč“ došlo je na zahtjev Bošnjaka čiji su preci sa područja općina Velika Kladuša, Cazin i Bužim. Vrnogračani su u Bigi učestvovali na prvom Međunarodnom festivalu folklora kao jedini predstavnici BiH.

(kladusa.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime