Delegacija BNF-a na obilježavanju 20 godina sandžačkog Mešihata

0
30

SONY DSCSandžak – U četvrtak, 30. oktobra 2013. godine, delegacija Bošnjačke nacionalne fondacije u sastavu predsjednika Haka Duljevića, Mirze Šabića i dr. Tarika Kurbegovića prisustvovala je  obilježavanju  dvadesetogodišnjice sandžačkog Mešihata. Nakon sjednice Mešihata, svečano-radnog zasijedanja Sabora upriličen je okrugli sto u čast ovog jubileja: Dvadesetogodišnjice sandžačkog Mešihata.

Na okruglom stolu učestvovalo je 40 učesnika, dok je više stotina prisutnih pratilo izlaganja i diskusije. Među učesnicima bili su i gosti: izaslanik reisu-l-uleme muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović, šef kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić, zamjenik muftije ljubljanskog Ibrahim-ef. Malanović, šef kabineta muftije zagrebačkog mr. Nermin-ef. Botonjić, te brojni drugi predstavnici nacionalnih i kulturnih institucija iz Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije i Dijaspore.

Uvodničari su bili akademik Muhamed Filipović, Fatmir Baći, Hazbija Kalač, dr. Jahja Fehratović i Petar Luković. Oni su, svaki iz svog ugla, iznijeli svoja zapažanja o dvadesetogodišnjem radu Islamske zajednice u Sandžaku, muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića i njegovih saradnika, te konstatovali da su postignuti veliki uspjesi, o čemu svjedoče obrazovne i druge ustanove i službe Mešihata.

U diskusiji, govoreći o dosadašnjim uspjesima koje je Islamska zajednica na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem postigla, predsjednik BNF-a Hako Duljević je podvukao već  izneseno od strane izlagača da su za posebno vrijeme potrebni posebni ljudi te dodao da je Muftija jedan od njih, kojeg smatraju krivcem zbog pokretanja procesa koji će sigurno dovesti do transplantacije bošnjačke elite koja je svojom inferiornošću u nekoliko navrata narod povela u zagrljaj dželatu. U Sandžaku je sve drukčije, jer svi mi smo Muftija.

Na kraju se obratio i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. On se zahvalio svojim saradnicima koji ga nisu izdali, čiji je broj veliki u odnosu na mali broj onih koji su ga izdali, iako se često pokušava predstaviti suprotno. Zahvalio se i prisutnima koji su pomno pratili višečasovna izlaganja, i na kraju, zahvalio se uvodničarima koji su, kako je istakao, njegovi prijatelji, i koji su se potrudili da iskreno i argumentovano govore o dvadesetogodišnjem radu sandžačkog Mešihata.

Na kraju je moderator okruglog stola, predsjednik Sabora Enes-ef. Svraka podsjetio da je istoga dana, 30.10.2013., prethodno održana sjednica Mešihata i svečana Sjednica Sabora u povodu obilježavanja ovog jubileja.

(BNF)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime