Daytonska BiH ne postoji, niti je postojala, ali svi to kriju!

1
51

nadira-vlasiKoga će podržati na narednim izborima Amerikanci, Evropljani koji kažu da im je stalo do opstanka i ulaska u EU i NATO integracije, države Bosne i Hercegovine? Najbolje nikoga od onih koje su do sada podržavali i nikoga ko je u proteklih dvadesetak godina nešto značio na političkoj sceni BiH.

Piše: Nadira Avdić Vllasi

Svi su pali na svim ispitima. Oni i njihove stranke! Pali su i medjunarodni faktori i OHR!

Zajedno sa njima pao je Daytonski “ustav”!

Zato zemlje Zapada imaju mnogo važniji zadatak od podrške pojedincima i strankama. Da poprave štetu koju su nanjeli BiH. Da se prestanu praviti naivni. Da prestanu čuvati  Dayton i “ustav” i RS koji razaraju BiH. Da pogledaju istini u oči i vide da Daytonska Bosna ne postoji niti je, niti može postojati.  Da vrate gradjanima legalno usvojeni  Ustav RBiH koji se može, lako prilagoditi europskim integracijama. To je ono  što SAD i EU mogu i dužni su učiniti za Bosnu i Hercegovinu.

U poslednje vrijeme aktuelna je priča iz (na genocidu utemeljene RS) o otcjepljenju koju je plasirao Milorad Dodik! Da li je to otcjepljenja predvidjeno negdje u Daytonu? Nije! Ali, Dodik je zaprijetio : Ako neko misli da može od BiH napraviti normalnu državu u kojoj se neće slaviti genocid nad većinskim narodom, državu koja će biti funkcionalna, mi  ćemo se otcjepiti! U takvoj državi nećemo da živimo!

I svi su počeli  hodati na prstima da Dodika ne naljute! A on vidi da mu sve prolazi i ide dalje.

Upravo je stigla odluka Vlade RS kojom se protivustavno i protivzakonito uređuje oblast prijave i odjave prebivališta. Zar je strah od povratnika, njihova diskriminacija dejtonska? Genocidna RS nastavlja legalizaciju genocida u istočnoj Bosni. Zaklinje se u medjunarodno priznanje RS u Daytonu i donosi odluke, koje su u suprotnosti sa tim istim Dejtonskim sporazumom . Čuvajući RS od povratnika, navodno  iz sigurnosnih razloga, policija sada i formalno dobija odriješene ruke za diskriminaciju Bošnjaka, da krši zagarantovana prava povratnika i ugrožava njihovu sigurnost. Još samo je ostalo da povratnicima stave žute trake kako bi ih prepoznavali i mogli na licu mjesta ponovo poduzimati mjere progona,  etničkog čišćenja, odnosno genocida “legalnim” sredstvima.

Pozivaju bošnjački predstavnici sada OHR da tu Odluku  odmah suspendira, ali sve je to “čorav posao.” Smišljaju u EU nekakve nove puteve, planove, da EU odustane od ovih ili onih zahtjeva,  da se smanje plate funkcionerima, odjednom se naglo krenulo u borbu protiv korupcije, Hrvatska pravi svoje prijedloge, pa svi nastoje da se smire protesti, sve i svašta sada može…

Samo da sačuvaju, da se ne promjene dejtonski temelji “nakrivo nasadjene”, države!

Ohrabrio se Dodik okupacijom Krima, pa prijeti  podrškom sa Istoka! Zauzvrat Rusi su ispjevali baladu za svog brata, masovnog  ubicu Ratka Mladića! Dodik koga je podržavao Zapad! Promjenio stranu u drugom poluvremenu. U medjuvremenu, uvučen je (ili je odatle izvučen) u velikosrpsku hobotnicu i postao njen najduži pipak, poslije Garašanina, Ćosića i Miloševića. O Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki da ne govorimo. Dodik ih je sve nadmašio u velikosrpskom patriotizmu!

Onaj isti kooperativni Dodik koji je bio nekada  hvaljen i podržavan od zapadnih faktora. Otuda je bolje da se oni ne opredjeljuju za ovog ili onog u BiH. Jer, ne ide im, izigraju ih, prevare…Ili to tako izgleda.  Tako ih je prevarila i ratna zločinka, prva predsjednica RS Biljana Plavšić. I ona je priznala krivicu u Hagu samo da bi spasila RS! Ima na internetu razgovor u “Ćirilici” o tome  kako je prevarila Zapad, Karla Bildta i ostale.  Treba te emisije preporučiti  studentima u okviru teme: “Upoznajmo nase susjede”. Bilo bi za njih jako poučno!

U RS se ovih dana digla frka. Milorad Dodik pokušava da eliminiše konkurentsku SDS u borbi za vlast u RS. Navodno se politički analitičar iz BiH Reuf Bajrović u svom izlaganju u vašingtonskom Institutu za mir založio da američka administracija u potpunosti podrži Srpsku demokratsku stranku (SDS), jer se samo na taj način mogu povećati poželjne šanse za pozitivne promjene u Republici Srpskoj. Iako je Bajrović to demantirao, namjera je jasna. Da ispadne da je SDS spas za BiH!? Tako  će SDS izgubiti glasove birača u RS. A dobiće ih Dodik!  Jer pitanje je ko više voli RS?! Najviše je voli onaj ko voli Srbiju, a mrzi BiH!

Ima mnogo spasilaca genocidna RS, ali to ipak ne znači da se uskoro neće utopiti u virovima Drine. Ti duboki virovi su nepredvidivi , ponekad povuku i savladaju najbolje plivače kada se mnogo osmjele! Pa je naljute!

Uglavnom, ispada da je SDS sada za BiH, EU i NATO, a Dodik je za Srbiju i Rusiju! I jedan i drugi se zaklinju u RS!  Nova srpska prevara u cilju očuvanja genocidne tvorevine RS je na pomolu. Neka Amerikanci daju podršku sada SDS! Bolja je od SNSD?  Koliko juče bilo je obrnuto! SNSD je bio za Zapad, a SDS za Istok! A sve to što se sada radi, pa i razna izlaganja u institutima, analize, sve su to obmane,farbanje fasade. Suštinski, na nogama su  SANU i SPC i pozicija i opozicija u RS i Srbiji da sačuvaju Daytonsku ludjačku košulju BiH, da sačuvaju uzdrmanu RS. Da sačuvaju ono što im je Zapad poklonio i da to, ako bi moglo, odnesu na Istok! Otprilike!

A u toj RS besramno se slavi genocid i zločini počinjeni nad komšijama,  i dalje nastavljaju politiku etničkog čišćenja , progone povratnike uvodjenjem novog aparthejda, čak i Bošnjakinje koje žele obilježiti godišnjice i obići mjesta stradanja svojih najbližih…“Između sadašnjih postupaka okružnog tužitelja u Bijeljini i njegovih prethodnika koji su isljeđivali zatočenike logora Batković, nema nikakve razlike: oni su još uvijek na istom zadatku, samo su se promijenila sredstva. “ kaže se u saopštenju gradjanske koalicije 1 Mart.

 

Korak po korak, stigla je Bosna opet do tačke zvane Milošević /Tudjman, odnosno Dodik/ Čović! Podržavaju sada zajedno treći entitet. I tako se Sejdić/Finci, presuda koja je trebalo da bude dobra za BiH, pretvorila  u boomerang, u savez Dodik-Čović protiv BiH! Znači Bošnjaci su “morali” pristati na RS zbog Daytona, a na RH sada i bez Daytona! To traže oni koji se kad im zatreba zaklinju u Dayton, a onda traže taj treći entitet za Hrvate mimo Daytona? Da završe plan uništavanja BiH!

Vrijeme je da  Zapad odluči: Hoće li podržati opstanak ili dalje podržava nestanak BiH?

Jer, Daytonska BiH ne postoji! Samo to niko neće da prizna! Hoće li Zapad novo žarište sukoba, nove ratove na Balkanu za i oko Bosne? Ili da Bosna “šapatom padne”?

Koga će oni tu u BiH dobiti? Veliku Srbiju?

Ne očekuju valjda da će  gradjani kojima je BiH jedna jedina domovina sada dozvoliti da ona nestane!? Kad je Milošević  i Tudjman nisu mogli uništiti prije 25 godina!? Zar neko misli da je sve zaboravljeno? Da  prava uništitelja Bosne i Bošnjaka, njihovih susjeda, mogu biti jača od prava žrtava i onih kojima je Bosna jedina domovina? RS je kriva za genocid, za masakre, zločine koje je nad Bošnjacima počinila, za silovanja Bošnjakinja, logore za Bošnjake, za protjerivanje, pljackanje,  razrušene, zapaljene  domove…Samo u Sarajevu 1600 djece pobijeno!

Zar Dodik zaista misli da može sada drugim sredstvima učiniti ono što takva sila kao JNA i oružje medju najmočnijim u Evropi, uz držanje embargo BiH, nije mogla! Imali su na svojoj strani cijeli svijet: Istok i Zapad! I JNA! Nisu uspjeli! Da li su i dalje svi uz njih, a protiv Bošnjaka i BiH?

Ako je suditi, ne samo po Kosovu, nisu!

Dodik bi sada da otjera OHR kao tumača Daytona. Pa ko će mu čuvati genocidnu  RS ako čuvari i Daytonski tumači odu? Srbija? Rusija? Dodik sebe promovira na funkciju tumačenja Daytona u skladu sa velikosrpskim ciljevima. Pa će se onda lako dogovoriti sa bošnjackim predstavnicima?! Zaboravlja da su njegovi koalicioni partneri, iz raznih vremena, raskrinkani, svi do jednoga, od onih koji  vole svoju jedinu otadzbinu. I dogovora sa njima o sudbini BiH nema niti će ga biti.

Dodik najavljuje i poništavanje  zakona kojima je osobno “kumovao”. On je, žali se, bio “naivan” kako to reče u jednoj emisiji FTV! Promjenio se i nije više naivan! Zato mu se sada ne svidja što BiH ima sud i tužilastvo, što su izvršene poreske i vojne reforme… Ne svidja mu se ni što je nekada bio za prijedlog  da BiH ima samo jednog člana Predsjedništva kao sve normalne države. On može odustati kad mu padne na pamet, ako je nešto dobro za BiH, može povući saglasnost i potpis. A potpisnici Daytona ne mogu?

Zar nisu i u Daytonu mnogi bili naivni! Stranci!? Bošnjaci? Mogu li se i oni predomisliti kao Dodik u interesu BiH! Ne mogu se predomisliti samo oni koje je smrt spasila od suda naroda ili suda u Hagu. Milošević, Tudjman, Izetbegović, uključujući i Holbruka su odavno mrtvi! Zar to nije razlog više da se skine omča napravljena od njihovih potpisa, koja steže Bosnu oko vrata.

 Sve drugo su obmane. Drugog rješenja nema.

Dolazi vrijeme da svijet kaže šta zaista hoće: BiH kao normalnu europsku državu bez Daytonskih okova  ili Dayton, RS i Veliku Srbiju koja je bila i ostala u duši i srcu, uz razne varijacije, ruska provincija! Ili da je i dalje mrcvari u uništava zajedno sa susjedima?

Vidi li medjunarodna zajednica prevare i ujdurme svojih srpskih favorita?! Dogovora sa Karadžićem Plavšićkom, Miloševićem,  Tadićem, Dodikom … O Bosni? Katastrofu koju je izazvala zajedno sa onima kojim je davala razne podrške, pravila od agresora mirotvorce i nagradila ih poklonom zvanim RS! 

Neka SAD i EU tu podršku, ovog puta, sačuvaju samo za državu, Bosnu i Hercegovinu, za sve njene gradjane.

Šta jos reči o stupidnim idejama koje plasira Milorad Dodik? Tako kaže da se nada da ce on osobno i svi bosanski Srbi kao državljani Srbije  glasati uskoro u Srbiji koja je njihova matična država. Odnosno da će Srbi iz BiH birati predsjednika i institucije u Srbiji! To on misli na buduću Veliku Srbiju!

No, u toj njegovoj priči dobro je nešto što on i ne zna zašto je dobro. Dodik tako Srbe iz BiH najzad  proglašava onim što oni i jesu: manjinska zajednica u BiH sa matičnom državom Srbijom!

Ta Dodikova vizija budućnosti je sasvim realna: Svakako treba poštovati  manjinska prava Srba u BiH i njihove veze sa njihovom matičnom državom koju vole. Poštovati sva prava koja im pripadaju prema svim europskim konvencijama.  Poštujući reciprocitet, treba tačno da ih bude onoliko koliko Srbija poštuje manjinska prava Bošnjaka u Sandžaku i njihove veze sa njihovom matičnom državom Bosnom i Hercegovinom! Taman toliko!    

(BalkanPost)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime