Dayton nefunkcionalan – Trebamo novi Ustav!

0
4

10686597_1473134269631487_3552253905637456821_nNjemačka   ̶  Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovao je konferenciji „Rat je uvijek poraz za čovječanstvo“, održanoj u utorak i srijedu u Minhenu.

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovao je konferenciji „Rat je uvijek poraz za čovječanstvo“, održanoj u utorak i srijedu u Minhenu.

Dr. Cerić je, pred predstavnicima društveno-političkog i vjerskog života u Njemačkoj, kao i predstavnicima Jevrejske zajednice naše zemlje, govorio o svjetskim ratovima, globalnim društvenim promjenama prouzročenim tim ratovima, ali i sukobima koji još uvijek razdiru čovječanstvo.

Svjetski ratovi, a posebno posljednja agresija na našu zemlju ostavili su posljedice sa kojima se država Bosna i Hercegovina još uvijek teško nosi.

„Moja zemlja, moja držva Bosna i Hercegovina, sa glavnim gradom Sarajevom, gdje je počeo Prvi svjetski rat, ima pravo svjedočiti da obećanje dato nakon Drugog svjetskog rata: ‘Nikad više!’, nije ispunjeno i zato je ovo prilika da kažem da Europa, nakon svega što pamti iz dva epohalna rata, mora znati da u njoj ima jedna zemlja koja još uvijek pati zbog trivijalizma, koji graniči sa fašizmom, jer je nakon genocida bila prisiljena prihvatiti Daytonski sporazum u kojem je eksplicitna strukturalna diskriminacija na osnovu rasne, etničke i vjerske pripadnosti“, naglasio je dr. Cerić.

„Moja zemlja, Bosna i Hercegovina, ne može više podnijeti da Jevreji, Romi, Albanci i drugi manjinski narodi u njoj nemaju pravo biti birani na državne funkcije samo zbog njihove etničke pripadnosti. To je nepravda koja se mora ispraviti. To je bruka i sramota za Europu“, istakao je dr. Cerić te dodao da je takvo stanje neodrživo i da je i sam Daytonski sporazum fiskalno neodrživ, politički nepraktičan i moralno upitan.

„Moja zemlja Bosna, moja država Bosna zaslužuje da ima Ustav na principu prava svakog pojedinca, kao što to imaju sve zemlje Europe. Svi stanovnici države Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju efikasnu i cijenjenu državu u kojoj će svi ljudi i narodi uživati zagarantirana ljudska prava. Sve dok se u Sarajevu i Bosni i Hercegovini sve stvari ne poslože na pravi način, a to je na način pune demokracije i stvarnih ljudskih prava, ne možemo reći da su završeni ni Prvi ni Drugi svjetski rat“, naglasio je dr. Cerić.

 Dr. Cerić se u svom obraćanju osvrnuo i na najnovije provokacije iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, također posljedice Daytonskog sporazuma.

„Moj narod ima razlog biti u strahu od novog genocida. Naime, Milorad Dodik nedavno je u Beogradu izjavio, ničim izazvan, da će ulice u Banjoj Luci uskoro biti nazvane po Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, osumnjičenim za ratni zločin i genocid. Ovo je prava prilika i mjesto da vas upoznam s tim i da na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata mi u Sarajevu, unatoč svemu, ipak vjerujemo u mir“, zaključio je dr. Cerić.

1549567_1473134456298135_42515540465698556_n

10678656_1473134469631467_8000822072915615154_n

(mustafaceric.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime