Davutoglu: Papine izjave ukazuju na kolektivne optužbe protiv Turske i muslimana

0
4

davutogluTurska   ̶  Da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja u 1915. godini, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara u kongresnom centru Cemal Resit Rey gdje je prisustvovao programu povodom Sedmice rođenja poslanika Muhammeda,a u vezi s jutrošnjom izjavom poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, koji je tokom mise armenskim žrtvama stradalim 1915. godine te događaje nazvao “genocidom“.

 “Da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja u 1915. godini. Ne priliči poštovanom papi da jednostrano govori o ovoj boli te da suosjeća samo sa jednim dijelom ljudske boli, a da bol drugih ne pominje”, rekao je premijer Davutoglu.

Prva dužnost vjerskog vođe je da poziva ljude na jedinstvo, mir i suživot, a ne da stvara nove sukobe na historijskim raspravama, podsjetio je Davutoglu.

“Nažalost možda je današnja izjava rečena na osnovu nepoznavanja tog dijela historije ili nedostatka kompetentnosti “, rekao je premijer Davutoglu ističući  da je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske danas izdalo saopćenje u vezi sa papinom izjavom, te da je ambasador Vatikana u Ankari danas pozvan na razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske.

“Želim odavde pozvati poštovanog papu i sav kršćanski svijet, ako ćemo otvarati historijske rasprave onda se po tom pitanju najviše trebaju stidjeti oni u Evropi. Turska je bila sklonište za jevreje i muslimane koji su bježali iz Španije od inkvizitorskog suda i njenih presuda. To je bilo prije 500 godina. Tada je Istanbul bio grad u kojem su u miru živjeli Turci, Armeni, Grci, muslimani, kršćani i jevreji,  i uvijek je ostao takav. Da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja u 1915. godini. Ne priliči poštovanom papi da jednostrano govori o ovoj boli te da suosjća samo sa jednim dijelom ljudske boli, a da bol drugih ne pominje. Bol, a posebno ona koja se doživi u ratu kada se podijeli, međusobno shvati i izađe u susret sa poštenim sjećanjem, ona rađa mirnu sredinu. Lijep primjer ovoga je mir i prijateljstvo između Turaka, Australijanaca i Novozelanđana nakon bola na Galopolju tokom bitke na Canakkalama.

“Papine izjave su netačne i nedosljedne, nisu samo pogrešno tumačenje historije, jednostrano prihvatanje boli jedne grupe, a pokrivanje boli druge, nego u isto vrijeme davanje prvenstva rasizmu koje raste u Evropi, kolektivno optuživanje muslimana i Turaka. Prošle godine naš poštovani predsjendik, a ove godine ja, dali smo izjave otorenog srca u vezi sa dešavanjima 1915. godine, pokazali smo svoje stavove.  2005. godine smo aplelovali, a kasnije kada smo potpisali protokole ponovili smo apel. Dođite Turci i Armeni da započnemo novi period između Turske i Armenije. Događaje iz 1915. godine držimo u zajedničkom sjećanju i dijelimo zajedničku bol, započnimo novi period prijateljstva. Otvorimo naše arhive. Uzmimo u razmatranja svaku vrstu historijskih rasprava, ali nema koristi da otvaraju arhive oni čije su duše zatvorene. Pogrešno je što se danas muslimanima, posebno Turcima koleketivno želi pripisati krivica, baš u periodu rasizma i anti-islamizma. Nadamo se da su stavovi poštovanog pape o kojima nam je govorio kada je dolazio u Tursku bili iskreni te da će ponovo razmotriti stav koji je iznio” rekao je premijer Davutoglu naglašavajući da politički lideri ovu temu mogu pokušati iskoristit ali da se od vjerskih vođa očekuje da pozivaju na mir.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime