Darko Šarić se 2010. krio u BiH

0
126

indexSrbija, BiH – Više nema dileme; donedavno najtraženiji narko bos Darko Šarić je u aprilu 2010. boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine.

O njegovim kretanjima, kontaktima i saradnicima SIPA je obavijestila Tužilaštvo BiH 29. aprila 2010, jalja Federalna.ba.

Tadašnji direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić u svom dopisu piše da SIPA posjeduje pouzdane informacije da bi se Šarić mogao nalaziti na području Bosne i Hercegovine.

“Naime, prema dobijenim informacijama predmetno lice, zajedno s bratom Duškom Šarićem, Denisom Durovićem, Vitom Bajićem i licem s nadimkom Mejom već skoro dvije sedmice boravi u privatnom stambenom objektu ili hotelu ‘Kristal’ na Jahorini”, stoji, među ostalim, u Lujićevom pismu SIPA.

Šarić je, dakle,  prema ovom dokumentu boravio u hotelu “Kristal”, čiji je vlasnik Veljko Borovina, biznismen sa Sokoca kojeg policijske agencije godinama dovode u vezu s organizovanim kriminalom. Borovina nije želio govoriti za magazin Mreža FTV-a.

U dokumentu koji posjeduje Federalna televizija navedeno je da je Veljko Borovina u aprilu 2010. bio u kontaktu s Darkom Šarićem.

“Operativnim radom došlo se do kriminalitičko-obavještajnih saznanja da je Darko Šarić imao kontakte s Veljkom Borovinom. Predmetno lice korisnik je sljedećih telefonskih brojeva: 065242…, 066822… i 066822…”, stoji u dokumentu.

U tom momentu Darko Šarić je u BiH bio u društvu svog brata Duška, potom Denisa Durovića, Vitomira Bajića i osobe s nadimkom Mejo. Inače, Šarićeve prijatelje Denisa Durovića i Vitomira Bajića u isto vrijeme na teritoriji BiH registrovala je italijanska policija, koja je tada provodila operaciju “Bijeli slon”, a čija je meta bio međunarodni trgovac narkoticima Kemal Kalkadenac.

Policija je tada registrovala i snimila ovu grupu kako dogovara poslove u Bosmalovim tornjevima u Sarajevu, a u dokumentu italijanske policije piše: “Lice Kemal Kalkadenac kontaktira s Kemalom Kadićem, a koji dalje kontaktira s Viromirom Bajićem Denisom Durovićem, a radi se o grupi Darka Šarića.”

Italijanska policija je zabilježila da je ova narko-grupa povezana sa Šarićem u tom momentu na teritoriju BiH unijela oko 1,8 miliona evra. Tim novcem kupljen je stan u Bosmal City centru u Sarajevu vrijedan 550.000 maraka, te dva poslovna prostora u istoj zgradi čija je vrijednost procjenjena na 600.000 maraka. Sumnja se da novac potiče od bavljenja trgovinom narkoticima i da je u pitanju droga čiji je transport u tom momentu iz BiH organizovao Darko Šarić. Naime, Šarić je tokom aprila 2010, kada je boravio u Sarajevu, imao direktne kontakte s Naserom Keljmendijem i negovom grupom.

Potvrđuje to i dokument SIPA, koji je potpisao bivši direktor Mirko Lujić, a u kojem stoji: “Prema izvoru informacija, Darko Šarić je boravio i u hotelu ‘Radon Plaza’ u Sarajevu, suvlasništva Nasera Keljmendija i njegovog sina Elvisa Keljmendija.”

SIPA je, dakle, u službenom dokumentu navela da je Šarić boravio u hotelu “Radon Plaza”, čiji je formalni vlasnik, bar u tom momentu, bio Fahrudin Radončić. Ono što je zanimljivo je tvrdnja tadašnjeg direktora SIPA da je suvlasnik “Radon Plaze” bio Naser Keljmendi. Inače, dok je boravio u Sarajevu, Darko Šarić je koristio telefonski broj 066463…, te crnogorski broj 00382679204… Osoba s kojom je često komunicirao posjedovala je broj 061127… Svi ovi brojevi danas su nedostupni.

No, nije ovo jedini dokument koji dokazuje da je Šarić boravio na teritoriji BiH. Naime, 19. maja 2010. Mirko Lujić izvještava Tužilaštvo BiH da se Darko Šarić i dalje nalazi na teritoriji BiH: “Prema trenutno raspoloživim operativnim saznanjima, Darko Šarić se i dalje nalazi u BiH, te se s njemu poznatim licima nastavio baviti neovlaštenom nabavkom i transportom opojnih droga do krajnje destinacije, radi međunarodne prodaje.”

SIPA navodi da Šarićeva zločinačka organizacija i dalje šalje kurire s velikim količinama novca u Južnu Ameriku kako bi se transportovale nove pošiljke kokaina: “Operativni podaci s kojim raspolažemo ukazuju da je predmetna kriminalna grupa imala određenih problema s posadom broda kojim se trebalo izvršiti transport kokaina, te da je lice po imenu Vasilije Stjepić krenuo iz Sarajeva kako bi organizovao nove članove posade broda ili novi brod kojim bi se izvršio transport kokaina.”

Vasilije Stjepić u tom momentu bio je nastanjen na području Brčko Distrikta, a prilikom kontakata s Darkom Šarićem koristio je broj telefona 066811… I ovaj broj danas je nedostupan.

Darko Šarić je u međuvremenu postao dostupan. Izveden je pred lice pravde i čeka presudu. Svi njegovi bh. prijatelji još su na slobodi.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime