Darko Elez će za zločine u BiH odgovarati pred srbijanskim pravosuđem

0
23

REG-HAPSENJEBiH, Srbija  ̶  Predmet je proslijeđen Specijalnom tužilaštvu za organizirani kriminal u Beogradu, gdje će biti pisana nova optužnica, koja će biti skoro pa identična onoj koju je ranije podiglo Tužilaštvo BiH.

Sud BiH saopćio je da je udovoljio prijedlogu Tužilaštva BiH od 2. jula ove godine te je zamolnicom putem Ministarstva pravde BiH ustupio krivično gonjenje protiv optuženih Darka Eleza, Branimira Minića, Vladimira Pandurevića, Vase Ljubibratića i Milana Mitića nadležnim organima Srbije.

Elez i ostali su, već je poznato, optuženi za najteža krivična djela počinjena na području BiH: ubistva, pljačke, razbojništva…

Kako saznajemo, predmet je proslijeđen Specijalnom tužilaštvu za organizirani kriminal u Beogradu, gdje će biti pisana nova optužnica, koja će biti skoro pa identična onoj koju je Tužilaštvo BiH podiglo, a Sud BiH potvrdio protiv Bojana Cvijana i ostalih kojima se sudi u državnom Sudu.

Optužnica koju će pisati tužitelji srbijanskog Tužilaštva odnosit će se, saznajemo, na Eleza i ostale koji se nalaze u Srbiji, a bit će izostavljena imena onih kojima se sudi u BiH. Također, krivična djela koja su navedena u optužnici Tužilaštva BiH, ostat će ista, a svi dokazi koji se odnose na grupu koja se nalazi u Srbiji će biti dostavljeni tamošnjem tužilaštvu.

Elezov advokat, koji će ga zastupati u Srbiji, i dalje je Duško Tomić, koji je mišljenja da će suđenje početi do Nove godine. Darko Elez se trenutno nalazi u Sremskoj Mitrovici na izdržavanju devetogodišnje kazne zatvora.

Na suđenju Bojanu Cvijanu, Davoru Mandiću, Davoru Elezu, Muhamedu Ramiću, Admiru Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Dejanu Vukosavljeviću, Nerminu Tahiroviću, Elviri, Azemu i Mehmedu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Vladanu Parađini, Benjaminu Haliloviću, Anesu Kurbegoviću, Slaviši Bobaru i Mladenu Mičiću, koje je počelo 2. aprila ove godine, državni tužitelj Dubravko Čampara je, između ostalog, kazao da je grupa djelovala kontinuirano i planski, te da je hijerarhijski bila ustrojena sa jasno podijeljenim ulogama.

Tužilaštvo je u posjedu videosnimaka o tome kako su se optuženi Cvijan i ostali družili i pripremali krivična djela, kao i razgovora koje su imali sa grupom koja se nalazi u Beogradu. Ime Darka Eleza spominje se već u prvoj tački optužnice, u kojoj se, između ostalog, navodi da je angažovao optuženu Slobodanku Tošić da Đorđa Ždralu namami u zasjedu.

Navodi se i da je Darko Elez organizovao grupu za ubistvo Vladimira Mačara na Palama u januaru 2008, a da je glavni organizator pljačke 2,2 miliona KM Privredne banke Sarajevo bio upravo on.

Iako je Tužilaštvo BiH u proteklih nekoliko ročišta u predmetu protiv Mladena Ždrale, optuženog za trostruko ubistvo i izazivanje opće opasnosti, najavljivalo svjedočenje putem videolinka iz Srbije Darka Eleza, to se još nije dogodilo. Iako zvanične potvrde o tome nema, špekuliše se da Elez neće da svjedoči.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime