Dani Povelje u Kalesiji: Otvorena izložba „Orijentalna zbirka Arhiva TK“, postignut dogovor o naučnom skupu „Kalesija kroz historiju“

0
11

 

Kalesija – U ponedjeljak (29.augusta 2016.) je u Kalesiji nastavljena manifestacija „Dani Povelje 2016“ i na taj način je obilježen 29. avgust, jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne, dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana.

Centralni događaj bio je otvaranje izložbe „Orijentalna zbirka Arhiva TK“.
Izložbu je otvorio Esad Čanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, a o izložbi su govorili mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, i Selma Isić, viši asistent Arhiva TK. U ime organizatora obratio se Fahrudin Sinanović, direktor Gadske biblioteke Kalesija.
dani povelje 2016 ORIJENTALNA ZBIRKA

Izložba, koja će biti otvorena i narednih 15-ak dana, sadrži pisane dokumente iz osmanskog perioda na orijentalnim jezicima. Uz svaki eksponat nalazi se i pojašnjenje o kojem je dokumentu riječ. Najstariji dokument potiče iz 1643. godine. Ima i dokumenata koji se odnose na područje Kalesije (Vukovije, Gojčin, Seljublje…). Među dokumentima se nalaze berati, fermani, bujuruldije, arzuhali, sidžili, defteri, tapije, pisma… Autori izložbe su Nermana Hodžić, Selma Isić, Ešefa Begić i Adnan Tinjić.

Prije potvaranja izložbe održan je i okrugli sto „Kalesija kroz historiju“ na kojem su učestvovali: prof. dr. Sead Selimović, prof. dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić, mr. Dževad Tosunbegović, prof. dr. Izet Hadžić, mr. Jasmin Jajčević, Damir Bošnjaković, Fikret Jahić…

Direktor Arihva TK mr. Omer Zulić je kazao da je riječ o odličnoj ideji i da treba učiniti sve da se realizuje. Kazao je i da Arhiv TK stoji na raspolaganju za sva istraživanja.

Prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić su pohvalili ideju Gradske biblioteke i kazali da je krajnje vrijeme da se na ovakav način pristupi istraživanju kalesijske proslosti. Selimović je kazao da treba izabrati naučni odbor koji bi raspisao teme za naučni skup „Kalesija kroz historiju“ i da treba odrediti termin održavanja naučnog skupa. Istakao je da treba obuhvatiti sve oblasti života: politika, privreda, društvo, kultura. Šabotić je insistirao da autori radove trebaju dostaviti prije održavanja skupa. Još je kazao da izvora ima, samo treba istraživati.

– Trebaju nam nova saznanja, a ne da radovi budu puka kompilacija već istraženog, kazao je Šabotić.

Mr. Dževad Tosunbegović je rekao da je nedostatak sistemskog pristupa i njega, koji po vokaciji nije historičar, natjerao da nešto radi, istražuje i piše.

Na skupu je rečeno da izvora koji se odnose na Bosnu ima u arhivima Budimpešte, Dubrovnika, Zadra, Istambula…

Dogovoreno je da se naučni skup održi u maju naredne godine, u vrijeme obilježavanja Dana općine. Naučni odbor će imati sedam članova. Prof. dr. Sead Selimović, prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Senaid Hadžić i mr. Omer Zulić će izabrati još tri člana.

Radu okruglog stola prisustvovao je i Esad Čanić, predsjedavajući Općinskog viejća, koji je izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja ove ideje. Kazao je i da bi Općina morala finansisjki podržati ovaj naučni skup.

(nkp.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime