”Dani polja hibrida kukuruza – Bugojno 2015”

0
0

Bugojno – Služba za poljoprivredu Općine Bugojno, u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu i proizvođačima sjemenskog materijala, organizirala je manifestaciju ”Dani polja hibrida kukuruza – Bugojno 2015“.

Na lokacijama Kandija i Mlaćin gaj predstavnici sjemenskih kuća ”Pioneer” iz Zagreba, ”NS” iz Novog Sada i BC-sjeme iz Orašja predstavili su hibride kukuruza koji su zasijani na teritoriji bugojanske i nekih drugih općina u BiH.

”Od 2011. poljoprivredni proizvođači iz BiH nisu u stanju na svojim parcelama zasnovati proizvodnju novim visokorodnim hibridima, zbog toga što trenutno nije u funkciji sortna komisija BiH. Zbog te činjenice, mi smo se odlučili da zajedno sa sjemenskim kućama postavimo oglede novih sortnih kreacija, kako bi našim proizvođačima ukazali na prednosti tih hibrida u odnosu na stare hibride, koji su bili u proizvodnji. Inače, 2015. je obilježilo sušno razdoblje i ovo je prilika da proizvođači vide koji hibridi mogu da daju zadovoljavajuće rezultate i u ovako ekstremnim uvjetima”, kazao je Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Poljoprivrednicima je, ovom prilikom, podijeljen prigodan promotivni materijal, u kojem su navedene karakteristike već predstavljenih i hibrida koji bi se mogli naći u budućnosti na oglednim poljima u BiH.

Najavljena su, također, različita edukativna predavanja, koja bi trebala biti realizirana u Bugojnu tokom predstojeće zime.

Pomoć u realizaciji manifestacije pružila je Općina Bugojno i brojni sponzori.

(poslovnisvijet.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime