„Dani halala 2015“: Halal tržište je prilika za ekonomski oporavak BiH

1
2

14 10 2015 01 medrese bih

Sarajevo – U utorak, 13.10., je u hotelu Europe u Sarajevu održana manifestacija „Dani halala 2015“ kojom je na prigodan način obilježen dosadašnji uspješan rad Agencije za halal certificiranje pri Rijasetu IZ-a, ali i promovisan halal kao koncept ne samo zdrave ishrane, već pozitivnog stila života.

Posebna zahvalnost je odana kompanijama koje su prepoznale značaj halal certificiranja, kao i zaslužnim ljudima iz Islamske zajednice te svih sferi javnog života koji su dosadašnjim angažmanom pomogli da ova ideja zaživi i razvije se u veoma uspješnu platformu za razvoj privrednih potencijala naše zemlje i regiona. Manifestaciji su prisustvovale brojne ugledne zvanice, predstavnici vlasti,  kompanija, medija i vjerskog života, među kojima posebno mjesto pripada reisu-l-ulemi IZ-a u BiH-a mr. Huseinu-ef. Kavazoviću, te Akinu Arikanu, direktoru Svjetske konferencije o halal turizmu.

 

Prisutnima se prvi obratio Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta, istakavši da su „Dani halal 2015“ prilika da se obilježe dva događaja koji za Agenciju i Islamsku zajednicu imaju posebnu vrijednost. Jedan od njih jeste nastupanje Nove hidžretska godina, dok je drugi prisjećanje na prvu dodjelu halal certifikata.

“Islamska zajednica, predstavnici industrije, akademske zajednice, državnih institucija i niz pojedinaca, udružili su se kako bi osmislili efikasan i pouzdan sistem halal certificiranja. Ta prva dodjela certifikata bila je svojevrsna prekretnica jer je BiH postala prva zemlja na tlu Evrope koja je uspostavila funkcionalan sistem halal certificiranja tako da bude usaglašen sa nacionalnim zakonodavstvom i kompatibilan sa međunarodnim standardima”, rekao je Sakić.

Sakić je naglasio da je Agencija na čijem je čelu stekla poziciju vodeće halal institucije u regionu jugoistočne Evrope i cijenjenog partnera brojnim halal institucijama diljem svijeta. Zahvaljujući predanom radu svojih uposlenika i šezdeset visokostručnih saradnika do sada je educirano više od 1.300 predstavnika kompanija, dok je diljem regiona halal standard implementiran u 137 kompanija.

“Od danas bh. industrija broji 68 članica i potvrđuje kurs kontinuiranog rasta. Iskreno se nadamo da će realizacija od 1,5 milijardi KM i 633 000 tona halal certificiranih prehrambenih proizvoda u 2014. biti značajno nadmašena do  kraja ove godine”, istakao je Sakić.

Posebnu pažnju auditorija je privuklo obraćanje mr. Huseina-ef. Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, koji je naglasio da je halal više od obične ishrane. Već način života za muslimane u svim poljima.

“Halal ishrana je za muslimane sastavni dio života. Zahvaljujemo se svima što su prepoznali potrebu muslimana u BiH i u svijetu za halal hranom i što danas muslimani mogu konzumirati halal hranu na način kako to naša vjera zahtijeva.

Želim se zahvaliti državnoj agenciji koja je stala uz našu Agenciju za halal i koja je dala povjerenje da ona u ime države BiH-a, u saradnji s državnim agencijama, izdaje certifikat za halal. To je naravno i šansa za vas privrednike, da svoje proizvode plasirate na tržište od milijardu i pol muslimana. To je veliko tržište, ali vjerujem i zahtjevno. U to ime, još jednom, svima vama koji ste pomogli da ovaj certifikat i ovaj standard budu utemeljeni u Bosni i Hercegovini i da bude prepoznat od strane naših proizvođača, naših muslimana, ali i drugih, želim vam se zahvaliti i odati vam svoje priznanje. “, naglasio je Kavazović.

Akin Arikan, direktor Svjetske konferencije o halal turizmu i potpredsjednik Tura Turizm Holding iz Istanbula, je u svom obraćanju ukazao na brzi rast i prosperitet halal tržišta, s posebnim osvrtom na polje halal turizma. Procjenjuje se da će halal tržište do 2020. godine doživjeti vrijednost od oko 200 milijardi dolara, te da se brojni privredni subjekti prepoznali značaj ovog sektora. Prisutne je upoznao s  Svjetskom konferencijom o halal turizmu koja će se održati u Istanbulu od 21-23.3. 2016. i predstavlja najveću međunarodno dešavanje vezano za turistički aspekt halal ekonomije.

“Trenutna tržišna vrijednost halal industrije je oko 137 milijardi dolara, i radi se o dijelu ekonomije koji bilježi najbrži rast na globalnom nivou. Svjetska halal konferencija u Istanbulu je prilika za promociju turističkih potencijala i ponude, te uspostavu veza i proširenje saradnje. BiH je gost ovogodišnje konferencije i to je prilika za predstavljanje bosanske ponude svjetskoj javnosti, te jačanja veza između privrednika u Turskoj i BiH.“, istakao je Arikan.

„Dani halala 2015“ su iskorišteni za dodjelu halal certifikata za tri nove kompanije koje su ispunile uvjete halal standarda. Radi se o Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM) ispred koje je certifikat preuzeo Hajrudin Skender, predsjednik Uprave; potom Bešlić d.o.o. iz Visokog ispred koje je certifikat preuzeo Emir Talam, menadžer kvalitete; te Mostarlić iz Hadžića koja je dobila dva certifikata, jedan za proizvodnju, a drugi za usluge. Kompanija Vispak je dobila posebno priznanje kao prva kompanija sa halal certifikatom u BiH kojeg je dobila prije 10 godina.

„Ispred Bešlić d.o.o. mogu istaći da nam je posebna čast što možemo da radimo u skladu s halal standardom te da naši proizvodi udovoljavaju zahtjevima Agencije za certificiranje. Dobijanje halal certifikata umnogome olakšava naše buduće poslovanje i otvara nam pristup novim tržištima van granica naše zemlje.“, izjavio je Emir Talam, menadžer kvalitete u preduzeću Bešlić d.o.o.

„Ovaj halal certifikat će nama omogućiti još bolju poziciju na tržištu, jer svojim proizvodima uglavnom snabdijevamo Federaciju BiH-a, s većinskim muslimanskim stanovništvom. Samim time, naše reference su fantastične na tom tržištu, ali dobijanjem ovog certifikata otklonit će se sve sumnje u naš kvalitet. Naši planovi su vezani za proizvodnju sireva u salamurama, dužeg roka trajanja i to je neka vizija budućeg rada ZIM-a. Mi smo konzumna mljekara, te nam je prioritet naše domaće tržište. Takođe, nastojat ćemo načiniti proboj i u tržište u RS-u, i mislim da na tome moramo poraditi.“, izjavio je Ekrem Valentić, direktor Zeničke industrije mlijeka.

Nedim Botić

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime