Danas se obilježava Međunarodni dan porodice

0
171

655797450519280a910bf2811804921_origSarajevo – Međunarodni dan porodice u 2014. godini obilježava dvadesetu godišnjicu Međunarodne godine porodice koja je utemeljena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1994. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti porodice, promicanja znanja o društveno-ekonomskim i demografskim trendovima koji utječu na porodicu i poticanja napora da se odgovori na izazove sa kojima se suočava porodica.

Zbog toga je važno da ovakav jubilej iskoristimo kao priliku za podsjećanje o važnosti porodice koja je ostala najaktivniji posrednik društvenog razvoja i ukažemo na njene brojne doprinose razvoju društva koji zaslužuju priznanje i podršku.

U porodici se rađamo, tu razvijamo naš identitet i pripadnost. Porodica simbolizuje čovjekove najdublje snove i strahove, u njoj stičemo prva iskustva o sebi i drugima. U porodici odrastamo, sazrijevamo, učimo o ljubavi, intimnosti, stabilnosti, sigurnosti i zaštićenosti. Sa porodicom dijelimo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost. Da bi funkcionirali kao individua ili grupa, moramo čuvati porodične vrijednosti i njegovati porodične odnose.

Cijeneći autentičnost i specifičnost naše porodice, u prilici smo da uvijek iskoristimo porodične vrijednosti kao značajan resurs, ali ne izvan vremena i prostora. Rast i razvoj omogućavaju promjene, jačanje kapaciteta i ovladavanje novim vještinama za prilagođavanje aktuelnom trenutku. Međutim, problem današnjice je haotičan društveni sistem koji se reflektuje na porodicu i dovodi do poremećaja njenog sistema vrijednosti. To su ometajući faktori za normalan rast i razvoj porodice, što utječe na njenu funkcionalnost, njene članove i društvo u cjelini.

Zbog toga najveće vrijednosti savremene porodice jesu emocionalna povezanost partnera, roditelja, djece, način i sloboda pokazivanja emocija, briga jednih za druge, poštovanje, što je temelj za formiranje slike o sebi, samopoštovanja i samopouzdanja. Da bi odnjegovali našu bosanskohercegovačku porodicu, najveća odgovornost je na partnerima, budućim roditeljima u formiranju porodice te prenošenju i razvijanju porodičnih vrijednosti.

Također, savremeno društvo donijelo je nove porodične konfiguracije i sada je ideja o porodici mnogo šira u odnosu na raniju. Međutim, sve te novine ne treba prihvatati samo radi „trenda”, već ih suštinski adaptirati našim uvjetima življenja, kontekstu i vrijednostima koje postoje u svakoj konkretnoj porodici, uz očuvanje tradicionalnih vrijednosti porodice, a naročito njene emocionalne i vaspitne funkcije.

Pored toga, u današnje vrijeme krize i stresa, ono što drži jednu prodicu na okupu i njeguje povezanost među njenim članovima jesu porodični rituali. Porodični rituali predstavljaju zajedničke aktivnosti svih članova porodice, aktivnosti kojima se svi članovi vesele i koje pružaju osjećaj zadovoljstva i sreće. Mnoge porodične rituale djeca doživljavaju s radošću i nestrpljenjem, te upravo zbog toga oni na najbolji načini doprinose njihovom razvoju i socijalizaciji.

Koristite slobodno vrijeme upražnjavajući porodične rituale kao što su proslave vjerskih i državnih praznika, porodična putovanja, proslave rođendana, posjete rodbini i prijateljima, igranje društvenih igara, šetnje, zajednički obroci i sl. jer oni osiguravaju osjećaj pripadnosti porodici i doprinose očuvanju i jačanju porodičnog identiteta. Kroz njih se prenose vjerovanja i vrijednosti, porodično nasljeđe, jača porodica i osigurava da se članovi porodice osjećaju voljenim i sigurnim.

Rituali se temelje na porodičnim razgovorima, smijehu i zabavi. Njegujte razgovor u svojoj porodici, dajte priliku svim članovima da se osjete uvaženim, jer gdje postoji ravnopravna komunikacija unutar porodice postoji i sposobnost kreiranja porodičnih rituala koji će uvažavati potrebe porodice. Sretni i lijepi trenuci doprinose kohezivnosti porodice i jačaju je za lakše suočavanje sa izazovima današnjice.

Povodom Međunarodnog dana porodice svim porodicama želimo da čuvaju i njeguju svoje vrijednosti i da, neovisno o ovom danu imaju svoj porodični dan – ritual, koji će im pomoći da sačuvaju i njeguju ove vrijednosti, da rastu i da se razvijaju, saopćeno je iz KJU “Porodično savjetovalište”.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime