Dan početka genocida nad Bošnjacima: Profesor Čekić 4. januara boravi u Luksemburgu

0
1

56dab2b3675237b0ba79395c67ee9ae4_LLuksemburg – Početkom 2012. godine udruženje “Mladi muslimani” iz Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu koja predviđa obilježavanje Dana entiteta Republike Srpske, 9. januar, kao Dan početka genocida nad Bošnjacima.

Inicirana ideja je već prve godine naišla na jaku podršku, tako da se prošle godine na taj dan, koji se u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu slavi i kao entitetska krsna slava Sv. Arhiđakon Stefana, obilježila u više evropskih zemalja. U Luksemburgu je podsjetimo tim povodom prošle godine, u zajedničkoj suradnji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga, Unije mladih aktivista (UMA), i Islamskog centra u Luksemburgu (CIL), uz tehnički doprinos BD Fonda, upriličena projekcija filma “Bosna ili smrt”.

Nakon što se uvidelo da je pomenuta aktivnost naišla na odobravanje i potporu, odlučeno je da se i ove godine istim povodom organizuje prigodan program, te je također odlučeno da se cjelokupna organizacija manifestacije prepusti “Odboru za obilježavanje 11-og jula, Dana sjećanje na žrtve genocid u Srebrenici”, koji već duži niz godina, uspješno organizira komemoraciju povodom 11-og jula, a u čijem sastavu se nalaze gotovo svi džemati i bošnjačka udruženja u Luksemburgu.

 

Kao rezultat navedenog, 4. januara 2014. godine s početkom od 19:00 časova, u velikoj sali na adresi 85, avenue Pasteur na Limpertsberguprofesor Smail Čekić – direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, održaće predavanje na temu “Genocid i istina o genocidu u Bosni i Hercegovini”, a ujedno će se promovirati i istoimena knjiga profesora Čekića.

 

Medijski pokrovitelj ovog za Bošnjake u Luksemburgu značajnog događaja je bošnjački portal Identitet.lu.

 

Za više informacija, pogledajte sadržaj plakate koju objavljujemo uz prilog, te vas pozivamo da kroz vaše prisustvo na ovoj manifestaciji pokažete da vam je stalo do Bosne i Hercegovine i da ne želite zaboraviti nevine žrtve na čijim kostima je i nastala takozvana Republika Srpska.

(identitet.lu)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime