Dan logoraša – Ubijanja i silovanja u Rogatici niko neće moći objasniti

0
2

5911a500-aed8-4107-8549-73680a0a0a80-logorasi-rogatica2-700x402

Rogatica – Prije rata u Rogatici smo svi bili braća. Srbi su bili jako dobre komšije, prijatelji i kolege. Ali strijeljana, ubijanja motornim pilama i silovanja niko nikada neće moći objasniti – kazao je Feni zaštićeni svjedok Haškog suda koji je danas prisustvovao posjeti bivšem logoru „Rasadnik“ u Rogatici, povodom obilježavanja 9. maja, Dana logoraša u organizaciji Saveza logoraša u BiH.

Preživio je živi štit i strijeljanje. Kaže da je njih 27 jednog jutra izvedeno iz logora „Rasadnik“. Mislili su da će i tog dana, kao i svaki drugi, ići robovati, ali odveli su ih u mjesto Duljevac.

– Svezali su nam ruke i pucali u nas. Ja sam samo pao, nekom srećom metak me mimoišao. Ali onda je jedan od njih išao od jednog do drugog i pucao im u glave. Ne znam šta me spasilo – pojasnio je.

O ovim događajima svjedočio je kao zaštićeni svjedok Tužilaštva u Haggu tokom suđenja ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Preživjeli logoraš Hašim Šabanović, koji je također i predsjednik Udruženja logoraša Rogatica kazao je Feni da je u logoru boravio osam mjeseci.

– Bio sam prva žrtva u Rogatici i prvog su me pretukli, jer nisam htio priznati da su neki Srbi negdje ubijeni. Poslije toga su me odveli u logor i svaki dan sam išao da radim za njih kao njihov rob -naglasio je.

Iako je bio svjedok ubistava i žrtva terora, Šabanović i danas živi u Rogatici. Kaže da nikada neće biti isto, jer se u ovo mjesto vratilo samo oko 40 muslimanskih porodica.

– Ovdje sam rođen i odavde neću da idem nigdje. Želim samo da se ovo ludilo nikad nikome više ne ponovi – naglasio je.

Istakao je da zna mnoge žene koje su silovanje, te da mnoge od njih ne smiju o tome da pričaju.

-Pokušao sam im objasniti da trebaju reći i da se treba znati šta se desilo, ali mnogi od nas, žrtve, žele samo sve zaboraviti – zaključio je.

Logor „Rasadnik“ je formiran u maju 1992.pod kontrolom Kriznog štaba općine Rogatica, a funkcionirao je sve do januara 1996.

“Rasadnik” u Rogatici bilo je poljoprivredno dobro koje se sastojalo od više baraka i zgrade uprave. Barake su bile veličine oko 7×5 metara, a u svakoj je bilo između 30 i 50 logoraša. Svi logoraši su bili civili. Gotovo pola od ukupnog broja su činili žene i djeca. Među njima su bile i dvije osobe starije od 100 godina. Logoraši su sjedili i spavali na betonu, nije bilo WC-a niti česme, a za obroke su dobijali hranu sa svinjskim mesom. Nikome nije ukazana medicinska pomoć.

Logoraši su svakodnevno bili izloženi sistematskim maltretiranjima, zlostavljanjima, silovanjima i ubistvima, vođeni su u žive štitove i na prislini rad.

U okolini “Rasadnika” je od 4. do 11. novembra 1998. godine pronađeno 14 tijela bivših logoraša i to u krugu od 1,5 kilometara od objekta. Jedno od tijela je pronađeno u šahtu u krugu logora. U pravcu sela Duljevac na kotu Jačen iz “Rasadnika” 15. augusta 1992. odvedeno je 27 logoraša. Na tom mjestu logoraši su prvo korišteni kao živi štit, a zatim strijeljani. Tog dana su ubijena 24 logoraša.

Za zločine počinjene u Rogatici Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je osudio Momčila Krajišnika na zatvorsku kaznu od 20 godina. Sud BiH je osudio Radisava Ljubinca na 10 i Dragoja Paunovića na 20 godina zatvora za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, navode iz Saveza logoraša BiH.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime