Dan kada je Zmaj od Bosne otišao u legendu: 186 godina od smrti Husein-kapetana

1
52

Husein-beg kapetan Gradaščević, Zmaj od Bosne | hamdočamo

Na jučerašnji dan 1834. godine u dalekom Istanbulu umro je jedan od najhrabrijih vojskovođa bosanske vojske, Husein – kapetan Gradaščević.

Rođen je 1801. godine u Gradačcu od oca Murata i majke Đurđijanke, Husein je u svom mladom životu kojeg je položio za domovinu poveo pokret za autonomiju Bosne, koja se tada nalazila u sklopu Osmanskog carstva.

Mladi život položen za državu

Gradaščević je u Tuzli 1831. godine izabran za vođu pokreta za Bosansku autonomiju. Brzo je otjerao vezira i ostale koji su bili protiv autonomije, te tako postaje de facto vladar Bosanskog pašaluka. 18. jula iste godine Gradaščević savladava vojsku pod zapovjedništom velikog vezira u blizini Štimlja na Kosovu.

Odlučuje da ne nastavi pohod i vraća se u Bosnu, gdje su ga njegovi vojnici proglasili novim vezirom 12. septembra. Međutim, 1832. godine pokret za autonomiju je izgubio prednost u ratu. Nakon niza manjih okršaja, ključna bitka se dogodila 17. i 18. maja izvan Sarajeva. Bosanska vojska je poražena nakon što Hercegovačko pojačanje stiže i pridružuje se Osmanlijskoj vojsci.

Gradaščević je morao bježati u Habsburšku monarhiju 31. maja. Odatle je pregovarao sa sultanom da se vrati u carstvo, koji njegovu želju ne odobrava u potpunosti.

Bosanska legenda

Prvo se seli u Beograd odakle odlazi u Istanbul gdje umire pod nerazjašnjenim okolnostima, iako je ostalo zapisano da je umro od kolere, jedna bosanska legenda kaže da je sultan bio impresioniran Huseinovim vještinama u borbi i da mu je ponudio mjesto generala nizamske vojske.

Husein je obukao nizamsko odijelo, a potom ga skinuo i kazao: „Sultanova volja je udovoljena. Ja nisam spreman da prodam svoju zemlju za fildžan moje moje krvi“.

Na taj način skončat će svoj život i otići u legendu.

Šta reći o Zmaju od Bosne a da još uvijek nije napisano ili rečeno. Hodati današnjom Bosnom i tiho u sebi doživiti riječi koje je izrekao da „mujezinu nikada nisu smetala crkvena zvona“ upravo je ono što svi treba da baštinimo poslije njega.

Bio je neustrašiv, bio je pobožan čovjek, ali je prije svega bio Bosanac koji je svoju zemlju vidio kao zajednicu svih ljudi koji u njoj žive i zato je upravo Huseinov put iz 19. stoljeća put kojim i danas trebamo hodati, kao ljudi.

 

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Jugoideološki VS I VH pristup pisanju o objektivnosti o bosanskoj državnosti i bošnjačkom naivnom odnosu da im historiju pišu “bosanci i Hercegovanci”…Vidi ovu glupost blagog prepisivača SH titoističke historije ” Bosanska vojska je poražena nakon što Hercegovačko pojačanje stiže i pridružuje se Osmanlijskoj vojsci.”….NIJE TADA BILO POJMA HERCEGOVINE…Hercegovina je dodata u ime BOSNE KADA SU BOSNI oteli dušu i srce SANDŽAK ,na Berlinskom Kongresu 1878,,,tek onako da “TURCI NEŠTO DOBIJU A da se VLASI I TURCI NE SJETE”…GRADAŠČEVIĆ JE OSVETIO KOSOVO, tzv SRBI I HRVATI da su to uradili, dje bi bila BOSNA I BOŠNJACI…Rizvanbegović je MURTAT koliko I GRADAŠČEVIĆ a GRADAŠČEVIĆ,malo veća naivčina i BUDALETINA, sve uradio za RAČUN NEPRIJATELJA AU CArevine, a “prijatelji” NJEGOŠ I knjaz Obrenović izdali….Gradaščević je pouka Bošnjacima da se može napraviti i Glupost…Bratoubilački Bošnjački rat izazvan nadobudnom budalom Gradaščevića i danas ima posljedice poslije sječe BOŠNJAČKIH “KNJAŽEVA” 4000 intelektualaca je smaknuo “poturčeni Srbin MIĆO LATAS alias OMER…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime