Damir Ljubić uslovljen da napusti Savjet ministara

0
34

20140505173617_243396Mostar –  Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, kazao je danas da će zatražiti od svog bivšeg stranačkog kolege Damira Ljubića da stranci vrati “mandat” ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Poručio je da u suprotnom “devedesetka” neće podržavati postojeću parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Damir Ljubić napustio je HDZ 1990 30. aprila nezadovoljan zbog odluke rukovodstva da stranka samostalno ide na oktobarske opšte izbore umjesto u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i zbog ujedinjenja “devedesetke” s bivšom strankom HSS – NHI. Ljubić je danas Ragužu poručio da neće podnijeti ostavku na mjesto ministra u Vijeću ministara.

“Neću se povući, ali ne zato što mi je stalo do ministarske pozicije, nego iz principijelnih razloga. Od mene ostavku traži čovjek koji više nije predsjednik stranke čiji sam ja jedan od utemeljitelja. HDZ 1990 nakon nedavno donesenih odluka više nije ista stranka”, kazao je Ljubić, koji je bio član Predsjedništva HDZ 1990.

Raguž je nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke kazao da su mandati u izvršnoj vlasti dobijeni temeljem stranačke pozicije i zaključivanja koalicionih sporazuma ili sporazuma o parlamentarnim većinama.

“Pošto taj mandat pripada stranci, on treba da bude i vraćen stranci. To ćemo službeno zatražiti. Vidjet ćemo kakav će biti odgovor. Ako nam mandat ne bude vraćen, mi više nećemo podržavati postojeću parlamentarnu većinu”, obrazložio je Raguž, čiju je stranku nakon odluke o samostalnom nastupu na izborima osim Damira Ljubića napustio i bivši predsjednik ove stranke Božo Ljubić, te članovi Predsjedništva “devedesetke” Josip Merdžo, Slavica Josipović, Dražen Gagulić, Slaven Bevanda…

Lider “devedesetke” Martin Raguž poručio je danas da ova autentična hrvatska stranka nastavlja svojim putem s jasnim političkim programom i jača nego ikad.

Njegovu najavu o traženju ostavke od ministra Damira Ljubića ne gledaju blagonaklono u nekim strankama koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Boško Tomić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu, kaže da je nekorektno od Raguža da probleme u svojoj stranci pokušava rješavati preko parlamenta BiH.

 Ljubić dojučerašnjem partijskom šefu poručio da neće podnijeti ostavku na mjesto ministra

“Ljubića za ministra nije imenovao parlament nego stranka, pa nije fer da sad od nas traži da to rješavamo. Ne vjerujem da bi iko u parlamentu sada podržao smjenu Damira Ljubića jer je tek okončana priča o smjeni ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića”, ocijenio je Tomić, dodavši da Ragužev HDZ 1990 sa samo jednim svojim članom u parlamentu BiH ne znači puno kao podrška parlamentarnoj većini.

“I bez ovog traženja da Ljubić ode upitno je imamo li parlamentarnu većinu nakon smjene Radončića (lider SBB-a). Na nivou BiH već imamo previše problema pa nam ne treba još i ovaj sa HDZ 1990”, naglasio je Tomić.

U SDP-u još nemaju stav kako će postupiti u slučaju zahtjeva za smjenu ministra Damira Ljubića, koji ne želi podnijeti ostavku.

“Očitovaćemo se kad vidimo zvaničan zahtjev. Što se tiče parlamentarne većine, važan je glas svakog poslanika ili delegata”, kazao je Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu bh. parlamenta, dodavši da će njegova stranka idućih dana zauzeti stav da li će umjesto smijenjenog Radončića predložiti svog kandidata za novog ministra sigurnosti BiH.

U HDZ BiH, koji sa SNSD-om i SDP-om čini parlamentarnu većinu, nisu željeli komentarisati dešavanja u HDZ 1990, ali su napomenuli da je u cijelom mandatu aktuelnog saziva vlasti bilo stalnih turbulencija.

“Do izbora će to biti još izraženije. Vidite da se stvari u institucijama mijenjaju od točke do točke, političko djelovanje se prilagođava dnevnim pitanjima i interesima”, rekla je Borjana Krišto, šef Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda bh. parlamenta.

Ona, za razliku od Tomića, tvrdi da na nivou BiH još postoji parlamentarna većina jer je SBB zvanično nije napustio i još ima svog zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Ukoliko lider HDZ 1990 u parlamentu BiH i zvanično zatraži smjenu ministra za izbjeglice i ljudska prava Damira Ljubića, to bi bio početak četvrte rekonstrukcije ovog saziva Vijeća ministara BiH.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime