DAMIR ARNAUT: BiH protiv raspisivanja crvene potjernice u slučaju Nasera Orića

0
18

oric_velika_395705356 (1)Sarajevo – Damir Arnaut, savjetnik ministra sigurnosti BiH, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je Ministarstvo sigurnosti BiH, u skladu sa članom 14. Zakona o ministarskim i drugim organima uprave BiH, nadležno da osigura odgovor Interpolu u Lyonu vezano za difuzne potjernice protiv ratnih komandanata Nasera Orića i Hakije Meholjića koje je raspisala Srbija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministarstvo sigurnosti BiH će u propisanom roku od 30 dana osigurati odgovor centrali Interpola u Lyonu. Naše Ministarstvo je tek danas od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH zaprimilo upit koji je upućen iz centrale Interpola. Ministarstvo pravde BiH nije nadležno u ovom slučaju, kao ni Predsjedništvo BiH”, rekao je on.
Istakao je da će bh. vlasti, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH, obavijestiti Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića.
“Rezolucije Interpola iz Dohe jasno kaže da će se crvene potjernice raspisati u slučaju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, osim ukoliko se radi o državljaninu druge države, a ne one koja je raspisala potjernicu, a ta država čija je osoba državljanin se tome usprotivi. U skladu s tom rezolucijom Ministarstvo sigurnosti BiH će obavijestiti Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica u slučaju Orića i Meholjića”, kazao je Arnaut.
Istakao je da će se Ministarstvo sigurnosti BiH pozvati na činjenicu da već postoji pravosnažna presuda Haškog suda o slučaju Orića.
“Ministarstvo sigurnosti će se pozvati na činjenicu da postoji pravosnažna presuda pred Haškim tribunalom kao i na protokol o saradnji između tužilaštava dvije države koji jasno propisuje kako se ovo pitanje rješava, a to nije ovaj način”, rekao je on.
Pojasnio je da difuzne potjernice, koje su na snazi za Orića i Meholjića, znače da država članica Interpola može sama odlučiti hoće li djelovati ili ne, dok bi crvene potjernice značile da svaka članica mora djelovati po potjernici.
Na kraju je u vezi sa Interpolovom potjernicom za generalom Manojlom Milovanovićem, istakao da je za njim Interpol 27. januara već raspisao crvenu potjernicu koja je već na snazi.
“Interpol u ovom slučaju od BiH nije tražio nikakav stav, zbog čega je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH poslala upit kako bi saznali zbog čega je za Milovanovićem raspisana potjernica. Ministarstvo sigurnosti će i u njegovom slučaju insistirati na primjeni Rezolucije Interpola. Naravno da se i u ovom slučaju protivimo izručenju bh. građanina”, kazao je Arnaut.
(istocnabosna.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime