Dačić: Nema potrebe da Thaci dolazi u Srbiju

0
2

dacic-taci-Vijesti-meSrbija, Kosovo  ̶  Šef diplomatije Srbije reagovao je na pisanje medija da ministar vanjskih poslova Kosova dolazi u Beograd 24. aprila.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, povodom najava da će kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci krajem mjeseca doći u Beograd, rekao je da nema potrebe da Thaci dolazi.

Kako su prenijeli kosovski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, Thaci će, na poziv nevladine organizacije Ambasadori mira, učestvovati na skupu na koji su pozvani ministri vanjskih poslova četiri balkanske zemlje, a Beograd se navodno nalazi u “nelagodnoj situaciji” zbog velikog pritiska koji na Srbiju vrši EU.

“Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hashim Thaci dolazi u Beograd”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je dodao da informaciju o dolasku Thacija ima samo iz medija.

“Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao”, naglasio je, navodeći da “tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa”.

“Poštujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa Vladom”, rekao je Dačić.

Potrebna dozvola vlasti

Upitan da li Thacijev dolazak može da predstavlja neki problem, Dačić je ponovio: “Mislim da nema potrebe da dolazi”.

Dodao je i da su dvije strane uradile dosta koraka u normalizaciji odnosa, na način koji je bio međusobno dogovoren, ali da ovo nije bilo dogovoreno.

“Ovo je jednostrana organizacija od strane NVO-a, a tako ozbiljna pitanja se ne mogu sprovoditi bez državnih organa”, rekao je.

Upitan da li će policija Thaciju, ukoliko ipak dođe, garantovati sigurnost, on je uzvratio pitanjem: “Ne mislite valjda stvarno da će da dođe bez dogovora sa srpskom Vladom”?

“U redu je da se takvi skupovi organizuju u Briselu ili nekoj drugoj zemlji, ali organizuju se u Beogradu bez dogovora sa srpskim vlastima”, ukazao je on.

“Shodno tome, to je veoma osetljivo pitanje i tome treba pristupati veoma pažljivo”, rekao je Dačić i podsjetio da je i za odlazak zvaničnika iz Srbije na Kosovo potrebna dozvola prištinskih vlasti.

“Pa se odobravaju privatne posete ili iz verskih razloga, kao da sam ja hodočasnik. Prema tome, to je ozbiljno pitanje i uz dužno poštovanje NVO sektora, oni neka vode svoju politiku i ono za šta postoje. Država ipak zna šta treba da radi”, zaključio je.

‘Lobiranje Evropske unije’

Pojedini prištinski portali, pozivajući se na različite izvore, tvrde da će Srbija tokom prve Thacijeve posjete Beogradu, za sigurnost skupa kome će on prisustvovati angažirati 4.000 policajaca.

I beogradski list Danas najavljuje mogućnost Thacijevog dolaska u Beograd.

Pozivajući se na izvore bliske kosovskom šefu diplomatije, list piše da je Thaci potvrdio učešće na konferenciji, koja će biti održana 24. aprila u organizaciji nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, a o temi “EU integracije zapadnog Balkana: Možemo bolje zajedno”.

Prema sagovornicima beogradskog dnevnika, “Evropska unija lobira da se posjeta dogodi, a Vlada u Beogradu ove sedmice treba donijeti odluku u vezi s njegovim dolaskom”.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime