Dačić i Thaci postigli dogovor o policiji

0
12

dacic-ashton-thaci-epa-mainBelgija – Premijeri Srbije i Kosova su u Briselu na sastanku s visokom predstavnicom EU-a Catherine Ashton postigli dogovor o policiji.

U Briselu je u četvrtak navečer završen trojni sastanak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija, koji je trajao oko tri sata.

Ashton je nakon sastanka saopćila da je s Dačićem i Thacijem razgovarala o napretku provedbe preostalih elemenata sporazuma postignutog u aprilu u Briselu i da je postignut suštinski napredak u vezi pitanja policije.

“Imali smo konstruktivnu diskusiju i postigli smo suštinski napredak po pitanju policije i drugim pitanjima. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore 13. decembra”, navodi se u saopćenju Ashton.

“Na osnovu postignutog napretka, predstavit ću Vijeću EU-a svoj sljedeći izvještaj o dijalogu 17. decembra”, navedeno je u saopćenju Maje Kocijančič, glasnogovornice visoke predstavnice.

Postignut dogovor

Ivica Dačić je nakon trosatnog sastanaka izjavio da je postignut dogovor o policiji.

On je naglasio da je veoma bitno da izvještaj Ashton ministrima zemalja članica EU-a 17. decembra bude pozitivan, jer je uspješna primjena Briselskog sporazuma treba biti krunisana početkom pregovora, krajem decembra ili najkasnije u januaru.

Premijer Srbije je izrazio očekivanja da neće biti nikakvih novih uslova za početak pregovora o pridruživanju.

“Proces prijavljivanja [kandidata za policijsku službu] treba da počne narednih dana, a ovaj dogovor je sasvim u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu”, rekao je premijer Srbije, dodajući da će struktura zaposlenih odražavati etničku strukturu u opštinama.

Dačić je najavio da će sljedeća, 20. po redu runda dijaloga biti mahom posvećena pravosuđu, a da je pitanje osnivanja osnovnog suda u Mitrovici ostalo otvoreno.

“Tek treba da vidimo da li će to biti jedan ili dva suda, ko će biti predsednik i kakva će biti etnička struktura”, rekao je premijer Srbije.

Dačić je kazao da je “prištinska strana nastupila sa veoma rigidnim stavovima i maksimalnim zahtevima”, tako da je mnogo vremena potrošeno na nebitne detalje.

‘Riješeni problemi’

Hashim Thaci je izjavio da su tokom trosatnog sastanka s Dačićem i Ashton riješeni svi problemi vezani za učešće Srba u kosovskoj policiji.

“Učinili smo sve što je potrebno da dobijemo integriranu policiju, a kandidati za policijsku službu će se moći javiti na konkurs već od sutra”, rekao je Thaci novinarima na izlasku iz zgrade Evropske službe za vanjske poslove.

Kosovski premijer je napomenuo da je tokom susreta u četvrtak bilo riječi i o pravosuđu i da očekuje da će ovo pitanje biti riješeno tokom sljedećeg susreta s Dačićem u Briselu, koji je zakazan za 13. decembar.

“Razgovarali smo i o uspostavljanju funkcionalnog sistema carine na sjeveru Kosova”, rekao je Thaci.

On je izjavio da je dogovoreno da civilna zaštita na sjeveru bude raspuštena, a da će o ostalim otvorenim pitanjima u međuvremenu razgovarati radne grupe.

Thaci je na kraju rekao da nije bilo razgovora o formiranju zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, “biti formirana na dobrovoljnoj bazi, u obliku nevladine organizacije”.

Ključni sastanak 17. decembra

Ovaj sastanak održan je uoči izvještaja Ashton o dijalogu i ključnog sastanka Ministarskog vijeća EU-a zakazanog za 17. decembar, na kome će šefovi diplomatija zemalja članica dati konačno mišljenje o datumu prve međuvladine konferencije, koja označava formalni početak pregovora, prenosi Tanjug.

Thaci je prije sastanka upozorio kako Srbija kasni s primjenom Briselskog sporazuma kada je riječ o pravosuđu i policiji te izrazio očekivanje da će se uskoro sresti s novoizabranim predsjednicima kosovskih opština.

Novinarima je pred početak sastanka s Ashton rekao i da su nedavno održani lokalni izbori bili u potpunosti u skladu sa Sporazumom od 19. aprila te da su mu dali pun legitimitet.

Ponovio je ranije izrečenu tezu da buduća zajednica srpskih opština neće imati više ovlaštenja od nevladinih organizacija.

“To će biti kao i Zajednica kosovskih opština koja već postoji. Bit će to forma dobrovoljnog učešća u obliku nevladinih organizacija, kazao je on.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime