Da nije engleskog jezika ne bi znali da na tabli piše Banja Luka

1
13

Banja Luka – Saga o zvaničnim nazivima jezika u BiH se nastavlja. Delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović pokreće pitanje upotrebe hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS.

Osnova za upotrebu hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS postoji u Ustavu RS. Posebnim članom kao jezici navedeni su jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, naglašava delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović. Insistira da se donesu ustavni amandmani, te da se sve normira zakonom o upotrebi jezika i pisma.
„U tom Zakonu konkretno mora pisati gdje se to i na koji način upotrebljava hrvatski jezik i latinično pismo u institucijama i drugim ustanovama RS“, kaže Tomljanović.

Neophodno je provoditi hrvatski jezik i u nastavi i školstvu u RS-u, kaže on. Naglašava da su problem đačke knjižice i svjedočanstava iz RS, jer su pisani samo na ćiriličnom pismu, a kao nastavni predmet navodi se samo srpski jezik, uz mogućnost dopisivanja hrvatskog jezika.Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da nema zahtjeva za izučavanjem hrvatskog jezika.

Prema riječima Tomljanovića, ravnopravnost jezika se mora prikazati u svim javnim institucijama RS, kao što su NSRS, Vlada, policija.

„Na primjer, dođete u Banja Luku na engleskom i srpskom jeziku piše, slučajno je engleski na latinici i piše Banja Luka, da nije toga ne bismo ni znali da je to Banja Luka“, kaže on.
Pojasnio je da je slična situacija u vezi sa ćiriličnim natpisima u mjestima sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Kako kaže, ćirični natpisi su rijetki, a ono malo što postoji, pocrnjeno je grafitom.

Potpredsjednik RS iz reda Hrvata Josip Jerković kazao je da je za sutra planiran sastanak sa vijećnicima, nakon čega će se odlučiti da li će biti pokrenuto pitanje upotrebe hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS.

Rješavanje problematike jezika i pisma počelo je još 2002. godine, a Tomljanović se nada da će uskoro svi jezici primjenjivati ravnopravno. Ipak, ističe da podršku predstavnika u Klubu Hrvata nije dobio. Kako kaže, evidentan je manjak odlučnosti, kao i spremnosti hrvatskih stranaka da pokrenu bilo kakvo ozbiljnije pitanje u RS-u koje se tiče ustavno-pravnog položaja Hrvata.

(Bosnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime