Da li je ovo najbolja ilustracija proteklog rata/agresije?

0
44

BiH – “Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci GOVORE SVE i o njima i o nama. Ovo su kameni svjedoci koji ne lažu, i oni mogu stati nasuprot svake PROPAGANDE”- Alija Izetbegović.

Ova se misao rahmetli Alije Izetbegovića može primjeniti na mnoge džamije i crkve u Bosni i Hercegovini. Ove prve su skoro sve srušene, ove druge su sve sačuvane. Tako je i u Konjicu. Ipak je jedna perspektiva iz ovog grada na Neretvi najbolja ilustracija onoga o čemu je Izetbegović govorio, što vjerno oslikava ko su oni, a ko smo mi. U ratu oštećena munara Vardačke džamije i u istoj vizuri u istom ratu sačuvani toranj sačuvane crkve – oni su varvari, a mi civilizovan narod. Mi smo Bogu draži.

U Konjicu se već govori o tome kako ne treba dirati ovu munaru, ne treba ići u njen popravak. Većina stanovnika ove fine čaršije je za to da se munara konzervira i ostane ovakva kako bi bila podsjećanje na prirodu varvara pored kojih živimo, neka bar nešto bode oko i provocira sjećanje na zlo koje su nam nanijeli. Jer, ko se sjeća – taj je oprezan, ko je oprezan – taj će i preživjeti.

Ranoviranje munare Vardačke džamije u Konjicu počinje 28. septembra 2015.

Konjičanin Rifo Mutilović o tom danu je napisao slijedeće: Bio sam jedan od rijetkih, a možda i jedini očevidac kada je granata udarila u vrh munare. Dobro se sjećam lijep, sunčan dan i kretao sam se od raskršća preko mosta prema Koloniji. Bio sam na početku mosta, paralelno sa zgradom bivšeg SDK-a kada je gruhnula granata. Veliki oblak dima i bezbroj sitnih kamenica i gelera obasulo je most, a ja sam se instinktivno sklonio prema lokaciji gdje je danas kancelarija osiguranja i tu sam sačekao dok se dim razišao i ugledao munaru Vardačke džamije koja je bila bez krova i oštećena skoro do šerefeta. Na podlaktici lijeve ruke osjetio sam laganu bol i ugledao krv. Nisam išao doktoru, nego sam očistio ranu, a kao uspomenu na ovome mjestu imam komad gelera ili kamenčića munare i uvijek ga osjetim i pomilujem kada ugledam munaru Vardačke džamije. Urezano za sva vremena, a u glavi mi se uvijek stvara slika (idejno rješenje), kako sačuvati autentičnost munare, a da i opominje nove generacije da se nikada ne zaboravi.

Bošnjaci.agencyBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime