Da li je na redu uklanjanje spomenika kod Tuzlanske kapije?!

0
3

40615_vest_тузла-капија2Tuzla – Nakon što su nadležne komunalne službe u Višegradu uz blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uklonile riječ “genocid” sa spomenika na mezarju Stražište, srpski portal „Frontal“ objavio je vijest o „potrebi“ uklanjanja još jednog obilježja na srpske žločine.

Srpski „Frontal“ objavio je tekst „Još jedan spomenik na koji se mora aplicirati brusilica“ u kojem ističeRed bi bio da se pokrene pitanje šta činiti sa spomenikom u Tuzli, iako nije jedini ovoga tipa u FBiH… Tako na spomeniku kod tuzlanske kapije stoji „srpski fašistički agresor“, kao izvršilac zločina. Svaka riječ je suvišna i netačna. Od nepostojeće agresije, preko transferisane fašizacije, pa do upitnog učešća srpske vojske u ovom zločinu.“

O tom zločinu za koji je osuđen „general“ Novak Đukić, piše …nisu bile stvorene pravne osnove za dokazivanje mogućnosti doleta granate sa položaja za koje se tvrdi da je doletjela.

Najcrnji događaj u historiji Tuzle jeste masakr na Kapiji koji se desio 25. maja 1995. godine. Tada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS ubijena 71 osoba, a oko 200 je teže ili lakše ranjeno.

Za ovaj strašni ratni zločin pravosnažno je sa samo 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe Ozren i general Vojske Srpske Republike, kome je Ustavni sud BiH prije nekoliko dana usvojio apelaciju, a u obnovljenom postupku branit će se sa slobode.

Spomenik kod tuzlanske kapije kao i riječ genocid na mezarju Stražište u Višegradu kao i mnogi drugi spomenici dokaz su, činjenica da je nad bošnjačkim stanovništvom počinjen genocid od strane vojske RS-a, i kao takvi prošlost čuvaju od zaborava, opominju, podsjećaju i upravo zbog toga predstavljaju problem podržavaocima bolesne ideje o etničkom čišćenju Bošnjaka i stvaranju „Velike Srbije“.

тузла капија

 

Članak: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=40615

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime