DA LI JE MILOŠEVIĆ KONTROLISAO KNIN I PALE?

0
11

U unakrsnom ispitivanju generala Džona Vilsona, branilac Jovice Stanišića je nastojao da ospori svedokovu tvrdnju da je Slobodan Milošević “vukao sve konce i bio politička sila koja je stajala iza čitavog sukoba”, te da je kontrolisao rukovodstva krajinskih i bosanskih Srba. Odbrana time nastoji da pobije tezu tužilaštva da je Milošević tu kontrolu ostvarivao preko svoje Službe državne bezbednosti

Na kraju glavnog ispitivanja australijskog generala Džona Vilsona/John Wilson, Stanišićev branilac Vejn Džordaš/Wayne Jordash je uložio prigovor i tražio da se iz svedokovog iskaza isključe delovi koji se odnose na “Crvene beretke”, Mostar, Sarajevo, Bijeljinu i Srebrenicu. Ukazujući na stav Pretresnog veća da se na ponovljenom suđenju mogu izvoditi dokazi “koji prate ono što je izvedeno na prvom suđenju”, Džordaš je iskaz generala Vilsona ocenio kao “nove dokaze”, koji nemaju veze sa izjavom svedoka koju je na početku njegovog svedočenja uvelo tužilaštvo.

Ovaj zahtev podržao je i Simatovićev branilac Vladimir Petrović, zahtevajući i da se iz svedokove izjave izbaci paragraf u kojem se pominju “Crvene beretke”.

Tužilac Adam Veber/Weber se ukratko usprotivio zahtevu branilaca, tražeći da mu se dozvoli da na njega opširnije odgovori pismenim podneskom, što je Veće prihvatilo, nakon čega je branilac Džordaš započeo unakrsno ispitivanje svedoka.

Prvi deo unakrsnog ispitivanja, koje će biti nastavljeno sutra, protekao je u nastojanjima branioca da ospori tvrdnju iz svedokove izjave da je Slobodan Milošević “vukao sve konce i bio politička sila koja je stajala iza čitavog sukoba”, kao i da je kontrolisao rukovodstva krajinskih i bosanskih Srba. Branilac je ubeđivao svedoka da nije znao za “složenost odnosa” unutar rukovodstva u Kninu i na Palama, ali je general Vilson ostao pri zaključcima o Miloševiću koje je stekao tokom dvogodišnjeg boravka u bivšoj Jugoslaviji, 1992. i 1993. godine.

Mada je na trenutke delovalo kao da Džordaš zastupa Slobodana Milosevića a ne Jovicu Stanišića, takva braniočeva linija ispitivanja je i te kako relevantna. Teza tužilaštva je, naime, da je bivši predsedniik Srbije i Jugoslavije kontrolisao rukovodstva krajinskih i bosanskih Srba preko svoje Službe državne bezbednosti, na čijem su čelu stajala dvojica optuženih.

(sense-agency.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime