Da li će Univerzitet u Bihaću opstati ako Skupština USK otvori vrata Univerzitetu za poslovne studije iz Banja Luke?

0
210

univerzitetBihać, Banja Luka – Vlada Unsko-sanskog kantona je prihvatila mišljenje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o opravdanosti osnivanja Univerziteta za poslovne studije u Bihaću. Ta je informacija je još pri usvajanju prethodne godine dočekana na nož od akademske zajednice “državnog” Univerziteta u gradu…

Vlada Unsko-sanskog kantona je prihvatila mišljenje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o opravdanosti osnivanja Univerziteta za poslovne studije u Bihaću. Ta je informacija je još pri usvajanju prethodne godine dočekana na nož od akademske zajednice “državnog” Univerziteta u gradu na Uni kao svojevrstan udar na ovu visokoškolsku instituciju.

Na tada održanoj konferenciji za medije, rektor, dekani i predstavnici Sindikata visokog školstva USK naglasili su da je osnivač Univerziteta u Bihaću, Vlada USK, stala na stranu privatnog univerziteta u situaciji kada se na razne načine opstruira funkcioniranje ove ustanove.

U diskusijama se moglo čuti da je “privatni univerzitet privatni interes ljudi iz vlasti”, ne navodeći na koga se misli.

Udar na Univerzitet u Bihaću

Prorektor za nastavu Fadil Islamović istakao je da Vlada USK duguje Univerzitetu 1,6 miliona KM, da godinu nisu plaćeni gostujući profesori, a odugovlači se sa davanjem saglasnosti za upisnu kvotu, što je sve ozbiljna prijetnja nastavku rada ove institucije.

– U takvoj situaciji davanje zelenog svjetla privatnom Univerzitetu je direktan udar na veliki broj odsjeka na Pravnom, Ekonomskom, Tehničkom i Biotehničkom fakultetu. Nama je osnivač nedavno tvrdio da imamo višak kadrova, htjeli su nam ukinuti deset odsjeka zbog toga, a sada te iste odsjeke dovode u Bihać preko Univerziteta za poslovne studije – pojasnio je Islamović i naglasio da se budući studenti i roditelji tjeraju da plaćaju privatni Univerzitet čiji su kriteriji znanja daleko fleksibilniji i idu do te mjere da u javnosti vlada stereotip o “kupovini diploma”.

Tri godine traje priprema za otvaranje privatnog Univerziteta, stav je Kolegija rektora Univerziteta u Bihaću, a osnivač pogodnu klimu za privatnu visokoškolsku ustanovu pospješuje neplaćanjem obaveza prema vanjskim saradnicima Univerziteta i dobavljačima, upisnom kvotom za 2013/2014. godinu kojom se ukidaju brojni odsjeci, te konačno, usvajanjem elaborata o opravdanosti osnivanja privatnog univerziteta.

Broj maturanata na području USK je najmanji od rata na ovamo, uskraćuje se upis studenata, a istovremeno se dovodi privatni Univerzitet koji “pokriva” 70 posto studijskih odsjeka Univerziteta u Bihaću, naglašeno je na kolegiju Univerziteta u Bihaću.

Univerzitet za poslovne studije u Bihaću

Godišnja cijena pohađanja studija na fakultetu za poslovne i finansijske studije iznosit će 2000.00 KM, za studijski program II 3.500 KM, dok će treći ciklus obrazovanja iznositi 12.000 KM. Elaborat o opravdanosti osnivanja Univerziteta za poslovne studije Bihać usvojen je od strane Skupštine USK, a sačinila ga je komisija u slijedećem sastavu:

l. Prof. dr Žarko Ristić, predsjednik 2. Prof. dr Radoje Radić, član 3. Prof. dr, Milorad Balaban, član

Planirano je osnivanje slijedećih fakulteta;

Fakultet za poslovne i finansijske studije Fakultet za primjenjenu ekonomiju Fakultet pravnih nauka Fakultet za turizam Fakultct za informacione tehnologije Fakultet za ekologiju

Iako je istaknuto da će prednost imati kandidati sa područja Unsko-sanskog kantona, otkrili da jedino poznato sa USK među predavačima je doc. dr Ismet Pašalić, sadašnji predsjednik Privredne komore USK, koji bi bio angažiran na predmetu Monetarne i Javne finansije, predmet koji već postoji na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću, dok je većina ostalih predavača profesori koji već predaju na nekoliko fakulteta diljem RS-a.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime