Da Bog da crko rock *n* roll kad ga svako svira

0
4

indeksirajPiše: Admir F Beganović

Ko o čemu kurva o poštenju a narod o predstojećim ozborima. Nema više tajni, nema kalkulacija, nema nagađanja, sve se zna. Gotovo traumatična informacija stigla je iz SDP-a. Novinar i roker Bakir Hadžiomerović „tek pristigli“ član ove političke formacije kandidat je za člana Predsjedništva.

Neko bi rekao i šokantna vijest. Šokantna i jeste ali za one koji još nisu provalili koliko se pojedini političari igraju sa narodom, u kojim količinama mjere i ocjenjuju narodni primitivizam smatrajući ga neukrotivim. Da li je Bakir „upo u ševu“ ili ne još se ne zna ali šokantno je da je pamaten momak kakav je on u biti ipak nasjeo na priču svog „novog šefa“. Da li je „ponuda stoljeća“ kompezacija za višegodišnje usluge koje je Kirba donosio, prinosio, donirao, sponzorirao i na svaki drugi način „šiljio“ za SDP ešalon kroz emiju „60 minuta“? Zna Zlaja šta radi. Keša ionako „nema nigdje“ a fotelja u Predsjedništvu je primamljiva i za šefa rock grupe „Grafit“, ma kako to iluzorno zvučalo.

Na pamet mi pade dobri Kemo Malovčić, folk pjevač koji za svakog koga vidi ima specijalan nadimak. Čovjek koji se zna šaliti i na koga se ne možeš naljutiti. Njegovi nadimci su oštri ali bez ikakve zlobe a „generalni nadimak“ za sve je „Rudonja“ ili ako mu je neko specijalno drag onda mu Kemo „tepa“ sa „Rudi“.

Prije nekoliko godina sjedimo u Bihaću u restoranu „Čardak“ nakon održanog humanitarnog koncerta. Skačemo sa teme na temu i neko u gluho doba spomenu „60 minuta“.

„E, Rudi moj. Šta kaže Bakir? Ko je naljutio Lagumdžiju i ko je bio tema emisije? A, Rudi moj, de reci svom Kemi“.

Svi se nasmijasmo, niko nije ni mislio u tom momentu ni o Bakiru ni o njegovom šefu ali je sveta istina da nikoga nije iznenadila Kemina „šala“.

bakir_hadziomerovic_pjeva.jpgUstreptala pedantnost koju godinama promovira (bez)uspješno „crvena stranka“ ovaj put je izostala barem kod onih čija glava ne služi samo za češljanja. Elem, svi ovi narodi zbratimljeni ili ne jednostavno će propasti bez „crvendaća“ i samo su oni, na jednoj i „zeleni“ na drugoj strani spasioci ove prelijepe ali i jadne države. Patološki respekt koji je Bakir godinama javno „uzgajao“ prema selektoru SDP-a napokon je donio i rezultat. Fotelja u ulici Maršala Tita na broju 16 je na ponudi. A tik pored zgrade Predsjedništa je i Gazi – Ali pašina džamija. Ironija u priči ili…

Zamislimo Bakira kao šefa države.

I navrati neki dokoni kralj, premijer, ambasador u Titovu 16.

„Vi ste predsjednik Bosne i Hercegovine? Nisam za Vas čuo do sada“.

„Kako niste, ba. Ja sam bio novinar, gulio sam kožu svakome ko bi naljutio mog Zlaju maršala, imam svoju grupu „Grafit“, imamo i jedan album koji se jednostavno zove „Ploča“. Ismijavao sam i hodže. Pa zar niste čuli moju izvedbu pjesme „Sad sam sa mevluda“. Šokantno, to morate čuti, Tita mi. To vam je Bosna, ja ismijavao Bošnjake a oni mi dali svoj glas…“

U Bosni je sve moguće ali ovo… u basne ne može stat a ni bajka ovu priču neće.

Svako vrijeme ima svog Latasa u Bosni, nadam se da Bog nikad neće više dati takvog „novog Omera“ pa makar on bio i roker.

Duet Bakir-Lagumdžija.

I opet mi dobri Kemo pade na um. Zove Kemu Goran Žižak, poznatiji kao DJ Krmak.

„Dobar dan Kemale. Ja vas najviše poštujem na estradi i želio bi da snimim duetsku pjesmu sa vama. Znate, vi i ja – ono prepucavanje.“

„Ooo, Rudi. Nemoj mene za to Boga ti. Nemoj đoga moja. Rokči ti sam brate, pusti mene“ – odgovori mu Kemo.

Možda će i „crveni šef“ pustiti svog pulena da „rokče“ sam na skupovima, možda i neće. Ovo je demokratska država, makar i na papiru bila kao takva i svako ima pravo da se kandiduje za sve sektore vlasti. I nije ni važno da li će neko na skupovima izdržati i „60 minuta“ a da ne bude ismijan, nije važno.

Važno je to da više ne uživam kada slušam dobri, stari rokenrol. To je važno, važno je jer volim rock, važno je jer volim ovu Bosnu ma kakva ona bila moja je. Važno je….

Svako želi u politiku, svako želi vlast, svako želi biti muzičar, pjevač.

Da Bog da crko rock *n* roll kad ga svako svira……

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime