Cvijan: Elez mi je nudio saradnju

0
93

Trnovo, Sarajevo – Pred Sudom BiH jučer je u svojstvu svjedoka ispitan prvooptuženi Bojan Cvijan uhapšen prošle godine u akciji SIPA kodnog naziva Lutka.

Cvijan je pred Vijećem suda, tužiteljem Božom Mihajlovićem, te ostalim optuženima u ovom predmetu i njihovom odbranom, govorio o svom poslu inspektora u odjelu za opojne droge MUP-a RS-a, poslu u SIPA gdje je, ne svojom voljom, prebačen za vođu tima u sprečavanju i razotkrivanju opojnih droga. Ispričao je kako je upoznao Darka Eleza 2004. godine u Istočnom Sarajevu, kada je sa Đorđem Ždralom izašao iz zatvora. Napomenuo je da nikada nije vidio uživo Nasera Keljmendija.

– Eleza sam često sretao na ulici, jer su ljudi sa odsjeka za droge često bili na terenu. Upoznao sam ga preko Anđelka Veljančića, kazao je, te napomenuo da se tada, zajedno sa ljudima iz svog tima, trudio imati redovna saznanja o njihovim kretanjima.

Potom je ispričao kako se u proljeće 2004. na Rogoju, općina Trnovo, desilo dvostruko ubistvo, a da su prvoosumnjičeni bili upravo Elez i Veljančić.

– Veljančić je nakon dana već bio na slobodi. Došao mi je tada i plakao, kleo se u nerođeno dijete da to oni nisu uradili. Obećao sam mu da ću kazati istražiteljima da prodube tu istragu. Poslije sam čuo da je osoba koja je bila sa tom dvojicom ubijenih zapravo lagala da su Elez i Veljančić ubice, kazao je Cvijan.

Na pitanje svoje advokatice Vasvije Vidović šta se dalje desilo, Cvijan je kazao da je nedugo zatim na slobodu pušten i Elez i da su njih dvojica dogovorili kafu.

– Došao je usplahiren, nudio mi je saradnju, želio je da mi se oduži, kazao je Cvijan, te dodao da su se kasnije kontakti prorijedili.

Prvooptuženi je tokom ispitivanja naglasio da nema nikakve veze sa ubistvom Borisa Govedarice i Zorana Goluba, zvanog Čarlama, kao ni sa pljačkama koje mu se stavljaju na teret.

– To veče kada je ubijen Čarlama, sa prijateljima sam u svome stanu gledao finale Kupa. To oni mogu posvjedočiti. Za stvari koje mi se stavljaju na teret mogu samo reći – da nisu tragične, bile bi smiješne, naveo je Cvijan.

Na početku suđenja, sutkinja Biljana Ćuković je kazala da je od Tužilaštva BiH došao akt SIPA da se zaštiti svjedok Valter, kojem su taj naziv dali u ovoj agenciji. Interesantno je da ni Vijeće suda ni odbrana ni tužitelj Mihajlović nisu znali o kojem svjedoku je riječ, te je nakon kratke pauze Vijeće odlučilo ovaj prijedlog odbaci kao nerazumljiv.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime