Ćutuk o problemima izbjeglih i raseljenih: Još novca za održivi povratak

0
1

news-2013-Mart-visegrad_grad_199805555Višegrad – Udruženje „Istočna Bosna“ u srijedu, 17. septembra, u Višegradu organizira konferenciju o povratku. Organizatore zabrinjava činjenica da 19 godina nakon završetka rata postoje porodice u kolektivnim oblicima zbrinjavanja, one koji ne mogu da se vrate jer im je imovina uništena.

Konferencija je bila povod za razgovor s predsjednikom Udruženja „Istočna Bosna“ Ramizom Ćutukom, organizatorom konferencije.

– Ekonomske prilike su veoma složene, nedostatak infrastrukture je značajno izražen, a naročito je teško u mjestima gdje nedostaje električna energija. Pristup pravima i uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su ograničeni. Rješavanje ovih navedenih problema teče veoma sporo što se direktno odražava na proces povratka. To su osnovni razlozi koji su inicirali održavanje ove konferencije – izjavio je Ćutuk u razgovoru za Agenciju FENA.

Konferencija će biti održana 17. septembra  u Domu kulture u Višegradu u 11.00 sati. Osim članova Udruženja konferenciji će prisustvovati predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe Kantona Sarajevo, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Organizator je pozive uputio i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS-a, Ministarstvu za obrazovanje i nauku FBiH te jednom broju ambasadora zemalja koje su značajno pomagale proces povratka u BiH. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici udruženja koja se bave pitanjem povratka.

– Osnovni cilj ove konferencije jest animiranje svih relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija, nevladinog sektora, predstavnika civilnog društva i svih drugih subjekata koji iskažu interes da participiraju u rješavanju problema povratničke populacije, da svojim aktivnim djelovanjem učine sve da se proces povratka ubrza i da prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika budu dostupna svima bez izuzetka – kazao je Ćutuk.

Što se tiče problema povratnika, kako je rekao predsjednik Udruženja „Istočna Bosna“, oni su brojni, a najizraženiji su nedostatak električne energije, neizgrađena komunalna infrastruktura, neadekvatna zdravstvena zaštita, diskriminacija u oblasti obrazovanja, nemogućnost osiguranja osnovnih egzistencijalnih uvjeta za život itd. U ovom udruženju ne raspolažu  preciznim podacima, ali su ubijeđeni da postoje ljudi koje nedostatak osnovnih uvjeta sprječava u povratku.

– Problemi koje smo naveli, a s kojima se suočava povratnička populacija, jesu osnovni elementi održivog povratka i bez njihovog rješavanja proces povratka će teći veoma sporo- rekao je Ćutuk u razgovoru za našu agenciju, dodajući kako, ukoliko zaista postoji politička volja da se u potpunosti realiziraju odredbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je neophodno na svim nivoima vlasti u BiH iznaći dodatna finansijska sredstva i uskladiti pravni okvir koji će omogućiti jednakopravan pristup pravima povratnika.

– Od aktuelnih vlasti ne očekujemo puno, ali mi ćemo vršiti stalni pritisak da ovaj proces ide što je moguće brže, rekao je u razgovoru za Agenciju FENA predsjednik Udruženja „Istočna Bosna“ Ramiz Ćutuk.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime