Crnadak pozvao Vladu RS-a da prihvati transportnu zajednicu

0
0

FOTO: ARHIV

Glavna tema današnjeg sastanka u Trstu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom bila je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici.

Crnadak je tokom razgovora istaknuo da transportna zajednica ima ogroman značaj za BiH i region te da naša zemlja ne želi da projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje BiH na Samitu u Trstu budu ugroženi.

Također, naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske (RS) potpisivanju Ugovora nelogično, jer, kako je rekao, ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za RS.

Hahn je prenio ministru Crnadku da uvjeti koje je postavila Vlada RS-a, koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u BiH nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za Evropsku uniju.

Crnadak je još jednom pozvao Vladu RS-a da prihvati transportnu zajednicu jer bi joj njeno odbijanje nanijelo ogromnu finansijsku štetu.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da je kompromisno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora danas u Trstu da, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice Vijeće ministara BiH usvoji zaključak kojim se definira da će ministri zaduženi za transport u Vijeću ministara, Vladi RS-a i Vladi Federacije BiH koordinirati i usaglašeno djelovati tokom implementacije Ugovora o transportnoj zajednici, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ostali komentari izneseni u zaključcima Vlade RS-a bili bi uzeti u razmatranje naknadno, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(faktorb.a)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime