Crna Gora želi instituciju po uzoru na USKOK

0
27

sud-mainCrna Gora – U pripremi formiranje specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizirnog kriminala, po uzoru na Hrvatsku.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je izjavio da je u pripremi formiranje specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizirnog kriminala, po uzoru na hrvatski USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Konjević je, u razgovoru sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirckom Langeom, rekao da je crnogorska vlast posvećena ostvarivanju mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U tom kontekstu, kako je saopćeno iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Konjević je upoznao Langea o aktivnostima koje se preduzimaju na formiranju specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, po ugledu na hrvatski USKOK.

On je naveo da je u toku izrada funkcionalne analize o saradnji organa za provođenje zakona, koja se radi uz podršku OSCE-a, a koja bi trebala rezultirati preporukama o modalitetima unapređenja te saradnje.

Izgraditi kvalitetne slučajeve

“Na osnovu te analize i iskustava Hrvatske, tokom naredne godine trebalo bi da se donese zakon kojim će se urediti pozicija specijalnog tužilaštva u pravosudnom sistemu”, kazao je Konjević.

Ocjenjujući saradnju s Tužilaštvom načelno dobrom, on je rekao da ne treba žuriti, već, u saradnji s tužiocima, izgraditi kvalitetne slučajeve, koji mogu rezultirati osuđujućim presudama.

Konjević je, kako je saopćeno, istakao da će se posebna pažnja u narednom periodu posvetiti borbi protiv korupcije u oblasti javnih nabavki, lokalne samouprave i drugim poljima koja je EK-a u svojim izvještajima navela kao ranjive.

Sagovnornici su se saglasili o značaju formiranja komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, kao i ubistava poslenika javne riječi.

Poglavlja 23 i 24

Vladavina prava treba ostati jedan od prioriteta Crne Gore, saopćeno je nakon razgovora predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i Langea.

Lange je pohvalio konsenzus koji je u Parlamentu postignut usvajanjem amandmana na Ustav Crne Gore i naglasio da bi u tom duhu trebalo nastaviti i dalje, kako bi ta država napredovala u procesu evropskih integracija.

Crnu Goru u decembru očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja je Brisel ranije označio ključnim za dalji evropski put te države.

Poglavlja 23 i 24 odnose se na oblasti pravosuđa i vladavine prava.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime