Crna Gora prednjači u pristupu EU na Zapadnom Balkanu

0
13

CRNAGORA_0_0_468X10000Crna Gora  ̶  Crna Gora zauzima vodeće mjesto u procesu pristupanja Europskoj uniji na Zapadnom Balkanu, ocijenio je odlazeći europski komesar za proširenje Štefan Fuele koji je 2010. godine dobio zaduženje za portfolio proširenja Unije i prati Crnu Goru na njezinom europskom putu.

Ostvareni napredak je, prema njegovim riječima, “za pohvalu” – status kandidata 2010. godine, pokrenuti pregovori dvije godine kasnije i sada, čak 0,12 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva već privremeno zatvorena.

“Ne sumnjam da će ovo ući u modernu povijest ove zemlje kao jedan od njenih glavnih odlučujućih razdoblja”, naveo je Fuele u autorskom tekstu koji prenosi “Pobjeda”.

Kako je naglasio, Crna Gora u mnogim aspektima tog procesa prednjači u regiji.

“Pregovori s Crnom Gorom u ovoj ključnim području počeli su u prosincu 2013 godine, na temelju ambicioznih i sveobuhvatnih akcijskih planova koje je usvojila vlada. Usvajanje akcijskih planova predstavljalo je prekretnicu, ali ono što je sada najvažnije jeste njihovo provođenje. Već nakon jedne godine, postoje pozitivni rezultati na koje možete biti ponosni”, naveo je Fuele, prenosi Tanjug.

Crna Gora je, podsjetio je on, također usvojila značajne ustavne reforme 2013. godine i one se sada prijenjuju u praksi.

Ključni izazov je, dodao je, da se građanima osigura da osjete konkretna djelovanja ovih promjena jer zaslužuju mogućnost da se oslone na brzo, učinkovito i nepristrano pravosuđe, zalužuju da “žive, rade i posluju u okruženju bez korupcije”.

“Oni zaslužuju društvo gdje su prava ugroženih zaštićena, gdje se sloboda medija poštuje i gdje se sve optužbe, recimo u vezi s korupcijom ili napadi na medije i novinare, temeljito istražuju”, naglašava Fuele, uz poruku da, kako bi se nastavila borba protiv korupcije, zakonodavni okvir mora se dodatno ojačati.

Stupanj u kojem će borba protiv korupcije i druge reforme u vezi s vladavinom prava proizvoditi rezultate odredit ukupan tempo pregovora o pristupanju, a ukoliko ne bi bilo ostvarivanja konkretnog napretka pregovori bi, piše Fuele, morali usporiti kako je dogovoreno u pregovaračkom okviru.

Te reforme, poručuje on, nisu lake i zahtijevaju jaku političku predanost, možda, kako su neki rekli, i promjenu u mentalitetu.

“I to je upravo ono na što se svodi proces integracija u EU – duboke i trajne promjene u zemlji, za dobrobit svojih građana i Europe u cjelini. U tim nastojanjima Crna Gora može računati na solidarnost EU. Europska komisija će i dalje pružati stručnu pomoć, smjernice i financijsku podršku. Dakle, na Crnoj Gori je iskoristiti ove prilike na najbolji mogući način za svoje građane i za Europu “, zaključio je Fuele.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime