Crna Gora i Slovačka potpisale Memorandum o saradnji u oblasti energetike

0
26

Sa-potpisivanja-Memoranduma-u+gSlovacka, Crna Gora – Jedna slovačka kompanija trebalo bi do kraja mjeseca da preda ponudu za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja. To su nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti energetike, potvrdili ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić i ministar privrede Slovačke Tomaš Malatinski.

– Imamo kompaniju iz Slovačke koja je zaintersovana za gradnju drugog bloka TE Pljevlja i ona će biti u poziciji da do kraja oktobra dostavi ponudu. Nadležna tijela u Elektroprivredi će donijeti odluku o tome ko će u procesu izbora najboljeg ponuđača pobijedit –  saopštio je Kavarić.

I Malatinski potvrdio je interesovanje preduzetnika da učestvuju na tenderu za TE Pljevlja.

– Oni su prisutni u Crnoj Gori i pretpostavljam da će predati ponudu – kazao je Malatinski.

Rok za dostavljanje ponuda za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja je do 31. oktobra.

Pored investitora iz Slovačke interesovanje za taj projekat do sada su pokazale i kompanije iz Češke i Poljske.

Poljoprivreda, turizam

Potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti energetike, kako su ocijenili ministri dvije države jedan je od prvih dokumenata kojim bi se mogli poboljšati ekonomski odnosi Crne Gore i Slovačke.

– Memorandumom ćemo proširili ionako dobru saradnju koju imamo u politici i na ekonomsku dimenziju. Dogovorena je razmjena iskustava i u oblasti poljoprivrede i turizma – saopštio  je Malatinski.

Kavarić je rekao da su u Ministarstvu zadovoljni što sarađuju sa Slovačkom čiji su investitori već prisutni u projektima poput gradnje malih hidroelektrana.

– Dogovoreno je da se saradnja u oblasti energetike  institucionalizuje i da se što prije pređe na formulisanje i formiranje međuvladinog komiteta i zajedničke međuvladine komisije, kao i potpisivanje sporazuma. Na taj način bi jako dobra praksa političkih i tradicionalnih odnosa između Slovačke i Crne Gore dobila institucionalni okvir – istakao je Kavarić.

Kavarić: Očekujemo kupca koji će investirati u KAP

Na pitanje da li su kompanije Olega Deripaske zainteresovane za kupovinu KAP-a, Kavarić je  rekao da on nije neko ko može da pruži odgovor po pitanju zainteresovanosti bilo kog investitora.

– Takve odgovore možete potražiti na konkretnim investicionim adresama. Ono što mi očekujemo jeste da će kroz proces koji vodi stečajna uprava uspjeti da se selektira ponuđač koji će biti u kapacitetu da odgovori onome što su investicioni izazovi koji dolaze kasnije, nakon završetka stečajnog postupka. Posebno ohrabruje što interesovanje za sada pokazuju one firme koje su zainteresovane da kupe KAP, na način koji će omogućiti njegovu dugoročnu održivost –  poručio je Kavarić.

(pobjeda)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime