Crna Gora: Diskriminacija zbog hidžaba na Ustavnom sudu

0
3

vicarska-nakon-albe-bosanske-porodice-uenice-_trt-bosanski-32503Crna Gora  ̶  Fuad Čekić, generalni sekretar IZCG kazao je u izjavi za Anadolu Agency da je iznenađen odlukom profesora Gimnazije u Baru, koji su zatražili tumačenje od Ustavnog suda o nošenju hidžaba u školama. Čekić ističe da je hidžab jedan od načina praktikovanja islama.

  – Dolazak učenice E.K. (16) sa hidžabom, vjerskom nošnjom muslimanki, na nastavu u  Gimnaziji “Niko Rolović” u crnogorskom Baru, izazvao je brojne reakcije javnosti u toj zemlji.

Nakon što je jedan od profesora ove ustanove odbio da predaje nastavu odjeljenju u kojem se nalazi E.K. zbog nošenja hidžaba, iz Islamske zajednice Crne Gore je saopšteno da je nošenje hidžaba dio praktikovanja islama, i da je to zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Crne Gore.

Otac učenice koja je nosila hidžab na nastavi je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazao da bi bilo najbolje da se odluči da li je sve po zakonu, a o tome će odlučiti Ustavni sud Crne Gore, kome se inicijativom obratio dio profesora barske gimnazije, tražeći tumačenje da li se nošenjem hidžaba krši Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, kojim su „vjerska obilježja u državnim školama zabranjena”.

Fuad Čekić, generalni sekretar IZCG kazao je u izjavi za Anadolu Agency da je iznenađen odlukom profesora Gimnazije u Baru, koji su zatražili tumačenje od Ustavnog suda o nošenju hidžaba u školama. Čekić ističe da je hidžab jedan od načina praktikovanja Islama.

“Radi se o jednom od pitanja koje je sadržano u setu o ljudskim pravima, pravo na slobodu vjeroispovjesti. Svako ima pravo da svoju vjeru ispovijeda, ne narušavajući javni red i mir društva, a u ovom slučaju to nije po srijedi. Kada govorimo o sekularnoj državi, mi jesmo sekularna država, ali mi nismo sekularno društvo. Ovdje oko 90 odsto ljudi svoju misao temelji na vjerskim uvjerenjima.  Takođe, imamo zakon o ličnoj karti, on u ovom slučaju nije narušen. Djevojka ne nosi nikab, njeno je lice otkriveno, što znači da se može identifikovati. Ono što nas brine jeste reagovanje profesora barske gimnazije. U ovome slučaju ne vidimo da je bilo koje načelo prekršeno ukoliko je djevojka odlučila da u školu dođe sa hidžabom“, ističe Čekić.

Podsjeća da je i Ugovor koji je potpisala IZCG sa Vladom Crne Gore jasno definirao koje su to granice u Islamskom tumačenju koje podrazumijevaju nošenje hidžaba.

„Ovo je pravo koje je zagarantovano Evropskim konvencijama i Ustavom. Mi smo potpisujući Ugovor o uređenju odnosa sa državom Crnom Gorom izdefinisali koje su to granice u islamskom tumačenju , šta bi se podrazumijevalo pod nošenjem hidžaba, i koja bi lica uživala tu zaštitu. Međutim, Ugovor nije osnov ovog prava. To pravo je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, članom 9. Takođe je zagarantovano Ustavom Crne Gore, tako da ovo ne možemo svesti na ravni dobre volje Vlade Crne Gore i Islamske zajednice Crne Gore. To je samo implementacija nečega što je zagarantovano višim pravnim aktima. Tako da mogu reći da me iznenađuje takva reakcija profesora. Oni trebaju biti informisani o osnovnim građanskim pravima i slobodama.  Sloboda vjeroispovjesti jeste omogućiti njenim vjernicima da praktikuju  vjere. A ovo je jedan od načina praktikovanja vjere. Isto kao što neko može da nosi polumjesec i zvijezdu, ili krst“, kazao je Čekić.

Inicijativa o  tumačenju da li se ugovorom koji su 30. januara 2012. godine potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić krši Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, kojim su „vjerska obilježja u državnim školama zabranjena” sada je pred Ustavnim sudom.

U IZCG kažu da je ishod unaprijed poznat.

“Ishod tog dešavanja je unaprijed poznat. Ugovor koji je potpisan između IZCG i Vlade Crne Gore je u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore, kao i sa evropskim konvencijama.  Nadam se da ova reakcija profesora nije ishitreni izraz njihove vjerske netrpeljivosti, već izraz nerazumijevanja. Bilo bi pogubno ako bi takvi profesori sa nacionalnom i vjerskom mržnjom radili u našim školama. Takođe, ne trebamo bježati od javnih rasprava. Ovo je nešto jako pozitivno, da se o vjerskim pravima i slobodama raspravlja u javnom diskursu“, istakao je Čekić.

A odluku Ustavnog suda sa nestrpljenjem čeka i otac učenice koja je nosila hidžab u školi, Medo Kuč. Ipak, plaši se da se Ustavni sud neće odmah oglasiti.

„Plašim se da Ustavni sud neće donijeti odluku tako brzo. Nabolje bi bilo da se sve ubrza“, kazao je za AA Kuč i istakao da su učenici kazali da neće da ispaštaju zbog toga što njegova kćerka nosi hidžab.

„Profesor je izjavio da neće predavati u odjeljenju gdje je moja kćerka pokrivena hidžabom. Onda su i učenici reagovali, rekli su zašto da mi ispaštamo zbog nje. Takođe, iz Uprave škole mi je rečeno da bi najbolje bilo da moja kćerka nije stavila hidžab, i da ne bi bilo problema“, kazao je Kuč.

Iz Ministarstva prosvjete Crne Gore nisu komentarisali slučaj.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime