Čović za TV1: Budemo li samo zbrajali žrtve, ne piše nam se dobro

0
6
Čović za TV1: Budemo li samo zbrajali žrtve, ne piše nam se dobro
Mostar, Sarajevo – Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović upozorio je u kratkom razgovoru za TV1 da sve institucije i agencije BiH, obavještajne, policijske i pravosude, moraju djelovati mnogo prodornije, jasnije i mnogo više rasterećeno od bilo kakve politike, dakle na razini profesionalizma kako bismo stavili izvorište problema ekstremizma i terorizma stavili pod nadzor i kako bismo mogli pravovremeno djelovati.

TV1: Zamoliću Vas na početku za komentar o sinoćenjem terorističkom napadu u Rajlovcu.

ČOVIĆ: Nemam ništa posebno komentirati do toga da uistinu sva obilježja terorizma imamo u sinoćnjem činu i da mi je žao mladih života. Iskrena sućut njihovim obiteljima i svim onima koji žale za njima, a nama jedno veliko upozorenje da se nalazimo u realnom svijetu u kojem će biti ovakvih iskušenja za sve nas u BiH. Drugim riječima, naše institucije moraju biti prilagođene i pripremiti se u svom konceptu rada i taktički i strateški i za moguća nova iskušenja ove vrste diljem našeg okruženja, ali i u samoj BiH.
Ono što mi je posebno žao jeste što mi danas nismo zaštitili sve institucije BiH, osobito one koje nose uniformu, a koje nisu u bilo kakvoj mogućnosti da se brane, zaštite sebe ili svoju imovinu, misleći prije svega na OS BiH. Siguran sam da BiH u narednom vremenu mora napraviti jasan koncept strateški kako bi ovakva iskušenja, a siguran sam da će ih biti još, imala što manje prostora za djelovanje od strane ekstremista koji se nalaze u BiH ili će odnekud doći u BiH da bi nam poslali poruku.
U BiH živi veliki broj Bošnjaka muslimana i to je veliko iskušenje za njih, ali i za sve nas. Jedino zajedno, ako zajedno promišljamo tu strategiju, mi ćemo uspjeti. Uvjeren sam da vrlo brzo djelovanje sinoć institucija BiH, kroz policijski sektor, kroz pravosudne institucije i izvršnu vlast, dalo je odmah rezultate, jer je vrlo brzo otkriven počinitelj ovog zločina, koji je svoj život završio tako kao je završio.
Nama je ovo iskušenje da ćemo sve češće imati situaciju kada se borimo protiv nekoga s kim dosadašnje prakse u djelovanju policijskih i sigurnosnih službi više ne odgovaraju. Mi imamo one koji su spremni dati svoj život da bi poslali poruku uime ne znam ni ja čega ili kako već kako šalju te poruke, bez obzira pozivaju li se na vjeru ili neka druga poslanja koja imaju na ovom svijetu. Moramo se prilagoditi.
S druge strane, nismo sami. Moramo biti dio velike obitelji, velike koalicije u borbi protiv ekstremizma i terorizma. Jedino kvalitetnom razmjenom informacija na toj razini, mi se možemo zaštititi na učinkovit način. Uvjeren sam da ćemo mi to prepoznati i da će sve institucije BiH, a u tom smislu je Predsjedništvo BiH danas zauzelo svoj stav i uputilo priopćenje da počinju djelovati.
Ako se sjećate, mi smo se nedavno u Vašingtonu, odnosno u Njujorku, kada smo imali razgovore o ovoj temi, jasno prepoznali u toj koaliciji i vrlo jasno naznačili da će se strategija onih koji zagovaraju ekstremističko ili terorističko djelovanje rasvijetliti kako bi se neki problemi riješili, te preći na nove načine djelovanja. To su ti oblici, neki dan smo ih osjetili u Francuskoj, danas djelimično u BiH, sutra u ko zna kojem dijelu svijeta. Jedini način, kažem još jednom, jeste velika koalicija u kojoj je BiH i sve institucije obavještajnog, policijskog i pravosudnog sektora, koja mora na praktičan način poslati poruku.

TV1: Pomenuli ste da BiH mora mijenjati taktiku. Na koji način? Evidentno je da u našoj državi imamo veliki broj ljudi koji ne žive u skladu sa zakonima BiH. Kako se obračunati sa tim?

ČOVIĆ: To je suština. Mi moramo ojačati aktivnosti i vrlo energično odgovoriti na ovakva iskušenja. Ne možemo samo usputno pomenuti, kao da je to postalo normalno, način života. Pogledajte druge oblike devijacija u društvu – kriminala, korupcije, svakog drugog oblika kršenja reda i mira, pogledajte samo koliko imamo pucnjava u BiH u posljednje vrijeme, koliko su učestale krađe, paljenja automobila i sve drugo što je neprihvatljiva norma ponašanja, koliko je danas to postalo normalan način ponašanja. Mi se moramo izdignuti iznad toga.
Uvjeren sam da ćemo izmjenom našeg zakonodavstva vrlo jasno poslati poruke. To bi bio taj dio izmjene koncepta ponašanja – unaprijed donositi i reagirati proaktivno na dešavanja na osnovu razmjene informacija, a ne kada se sam slučaj desi. Ako budemo samo zbrajali žrtve i incidente, bojim se da nam se ne piše dobro. Uvjeren sam da u BiH postoji vrlo jasno opredjeljenje za vrlo jasan obračun sa ovim oblicima oblicima ekstremizma i terorizma.

TV1: Očekujete li u tom kontekstu od institucija BiH vrlo brzo akciju kako bismo spriječili buduće slučajeve?

ČOVIĆ: To je suština. Mi imamo institucije i agencije, koje su dio velikog procesa koji ima globalnu dimenziju. One će uz svu našu pomoć morati djelovati mnogo prodornije, jasnije i mnogo više rasterećeno od bilo kakve politike, dakle na razini profesionalizma kako bismo stavili izvorište ovakvih problema stavili pod nadzor i kako bismo mogli pravovremeno djelovati.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba / TV1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime