Čović: Referendum u RS-u neće imati nikakav utjecaj na evropski put BiH

4
24

dragan-covicSarajevo, Mostar – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je novinarima kako referendum u Republici Srpskoj neće imati nikakav značajan utjecaj na evropske integracije BiH.

On je kazao kako će BiH dan nakon referenduma imati samo odluku o tome da jedan narod želi ili ne želi obilježavati određeni datum i da referendum.

Dodao je da se pomno sluša i šta govore evropski političari ističući kako se u BiH mora poštivati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

“Siguran sam što se tiče evropskog puta, iz mog zadnjeg kontakta sa Miroslavom Lajčakom, sve se priprema da mi na idućoj sjednici 20. septembra dobijemo pozitivan odgovor. Ovaj put možemo kazati da smo sve uvjete ispunili i to niko ne osporava”, rekao je Čović.

Čović je rekao kako sve u BiH nakon toga čeka ozbiljan posao i da će to kazati i svojim koalicionim partnerima. On je dodao da je obišao sve zemlje regije i da se sve nalaze u boljem položaje od naše države.

U tom kontekstu podsjetio je da je Makedonija dobila kandidatski status 2005. godine, a da je pregovarači proces otvorila 2009. godine i da se u toj poziciji nalazi i danas.

On je kazao i da će BiH imati dobre preduvjete da krajem naredne godine dobije kandidatski status međutim da se taj status mora pretvoriti u stanje koje će nas voditi ka EU, a to je primarno transformiranje BiH.

Kaže da ne može zamisliti kako će BiH ići evropskim putem sa unutrašnjom strukturom kakvom ima počevši od Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Čović je istakao kako misli da pozitivan evropski put BiH ne može ni na koji način usporiti referendum u RS-u za koji smatra da su mu svi posvetili previše vremena.

Član Predsjedništva BiH demantovao je i pisanja medija da je rad Predsjedništva BiH blokiran. Kako kaže sa koalicionim partnerima razgovarati će u utorak o projektima zdravstva, poljoprivrede, infrastrukture, branitelja, ali i kadroviranja te zakazivanja sjednica.

On je kazao kako je njegov zadatak da se u skorije vrijeme nametne rješenje za presudu Sejdić-Finci i problem reorganiziranja BiH.

“Kako objasniti da se neko poziva na vitalni interes zato što Hrvati traže kanal na hrvatskom jeziku. Bez obzira šta ko mislio o tome, poziva se na vitalni interes jednog naroda jer drugi narod traži kanal na svom jeziku. Ta pitanja ćemo staviti u prvi plan”, rekao je Čović.

Zaključio je da je zbog toga bitno otkočiti funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime