Čović: Referendum u RS-u će se održati, ali se ništa novo neće desiti

0
25

 

“Uvjeren sam da sve ono što se radilo nekoliko dana, vidjeli ste koliko je trebalo vremena da se usaglase sve članice, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i različitim pogledima. Ono što sam ja izjavljivao u proteklo vrijeme u potpunosti koorespondira sa izjavom PIC-a, s jedne strane neupitnost Ustavnog suda čije se odluke provode, a s druge strane da treba poštovati Ustav i Aneks 4 i vrlo jasne ustavne nadležnosti”, kazao je Čović.

Dodao je da referendum kao formu niko ne može osporavati ako je u duhu nadležnosti i ustavnih podjela kakve su u BiH, a kao najdemokratskiju formu traženja mišljenja o nekom pitanju.

Čović je kazao da je pratio komentare i ostalih kolega te da se iz izjave PIC-a uzima samo ono što nam odgovara, a ono što nam ne odgovara gledamo drugačije.

“Zato je najbolje te izjave PIC-a ne komentirati, najbolje je da se ugradimo u to”, mišljenja je Dragan Čović.

Član Predsjedništva BiH je kazao da prioritet u BiH treba biti bavljenje ključnim životnim pitanjima.

“Ne možemo jednom ovakvom pitanju posvetiti toliko pažnje, uz svo uvažavanje. Postali smo robovi jednog takvog razmišljanja umjesto da se bavimo ključnim životnim pitanjima. Lokalna kampanja koja se vodi u BiH, imam osjećaj, isključivo je bazirana na ovom pitanju: Hoće li neko srušiti referendum i hoće li se referendum održati”, kazao je naš sagovornik.

Mišljenja je da će se referendum održati, ali se neće ništa novo desiti nakon 25. septembra.

“Lokalni su izbori i moramo se posvetiti onome što nam treba danas. Evropski put smo potpuno zaustavili, ogromne su obaveze ispred nas. Vjerujem da ćemo u 9. mjesecu dobiti pozitivan odgovor, siguran sam da ćemo 29. septembra reći da je naša aplikacija za pristupanje EU prihvaćena”, optimističan je Čović.

Kazao je da i na ovaj način želi zamoliti svoje kolege da se okrenu Bosni i Hercegovini, kvalitetnijom životu, evroatlanskom putu, provođenju agende koju su usvojili.

“Bit će i ovakvih pitanja, ali ona nisu suštinska. Mi umjesto da razgovaramo sa PIC-om, kad nam se otvorila jedna nova dimenzija komunikacije, o pitanju NATO savez, Evropske unije i investicija, mi se bavimo vijećanjem da li će nešto na razini PIC-a biti riješeno ili neće”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović smatra da se unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine ne trebaju rješavati van njenih granica. Komentarisao je najavljeni sastanak Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića i Milorada Dodika o referendumu u Republici Srpskoj.

“Mi smo natjerali zvaničnike iz drugih zemalja odavno da tako djeluju. Kad smo Izetbegović, Ivanić i ja bili na jednoj izuzetno bitnoj destinaciji kod najuglednijeg političara Evrope, između ostalog je kazano ‘Ne bi bilo loše da djelujemo malo i preko Beograda ka Banjoj Luci’. Kada to jednom tražite, onda je to otvoren put zauvijek. Osobno mislim da ključne probleme BiH moramo rješavati u BiH. Svi prijatelji izvana dobro su došli, ali nam niko neće riješiti naše probleme. Ja ću se sastati sutra sa Aleksandrom Vučićem u posjeti koja je dogovorena prije mjesec dana, a dešava se u zanimljivo vrijeme, pa ćemo razgovarati. Ispred nas su životne teme, a ne teme iz prošlosti. Koliko god su bitni događaji iz te prošlosti, mislim da se moramo okrenuti budućnosti”, zaključio je Čović u razgovoru za Klix.ba.

Čović je najavio sastanak SDA, SBB-a i HDZ-a za utorak i srijedu 6. i 7. septembra u Sarajevu kada će se govoriti o resorima. Teme će biti finansije, fiskalna problematika i zakon o igrama na sreću, poljoprivreda, branitelji i cestovna infrastruktura.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime