Čović o ulasku BiH u NATO: Uvažavamo interese i volju Srbije

0
0

Rezultat slika za Čović o ulasku BiH u NATO: Uvažavamo interese i volju Srbije

Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije, dodao je Čović

Nakon održanog sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, u sjedištu HDZ-a u Mostaru, je poručeno da je bilo govora o svim temama saradnje između BiH i Srbije, priključenju EU, privrednoj saradnji te kako unaprijediti saradnju.

Tokom obraćanja novinarima Čović je izarzio zadovoljstvo što je dočekao, kako je kazao, dragog prijatelja.

Na pitanje da li je bilo govora o NATO integracijama, Čović je kazao da su to te teme “kojima će se baviti dugo vremena zajedno”.

-Kada je u pitanju taj dio mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije, i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije kada je u pitanju taj dio integracije- dodao je Čović.

Novinarka FTV-a je pitala “zašto nema predstavnika bošnjačkoga naroda na Sajmu privrede”, a Vučić je kazao da je on došao na poziv kao i svake godine.

-Ne propuštam Mostarski sajam nijedne godine. Veoma sam zadovoljan što sam ovdje. Uvijek sam dobro dočekan, zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. Zadovoljan sam što i ove godine imamo srpske kompanije koje su došle da se predstave na Sajmu. Žao mi je što to nije brojnije, ali vjerujem da će naredne godine biti u mnogo većem prisustvu. Želim da vidim da se srpski proizvodi prodaju i u Mostaru, Širokom Brijegu i u Grudama, kao i što želim da se proizvodi iz Gruda, Širokog Brijega i Mostara prodaju u Beogradu i Novom Sadu. Također, želim još bližu saradnju BiH i Srbije- poručio je Vučić te dodao:

-2015. godine imali smo razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni privredni partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno- kazao je predsjednik Srbije.

Dodao je Vučić i kako se sa Čovićem dotakao odnosa Srba i Hrvata.

-Smatram da bez obzira na teško historijsko nasljeđe, i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti zbivalo treba graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji- dodao je Vučić.

Upitan je Vućič i da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prekrajanju granica.

-Ako me pitate šta Srbija misli o promijeni granica na Balkanu, mi smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati, zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara i iz BiH koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena, ja mislim da je to loša poruka, i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet. Što se tiče odnosa prema BiH, odnosa prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbija nema nikakvih ni pretenzija niti želja niti bilo šta slično. Što se tiče saradnje s Miloradom Dodikom, naša saradnja je i u interesu RS-a i BiH uvijek bila dobra i vjerujem da može biti još bolja- naglasio je Vučić.

Što se tiče granica sa BiH, podsjeća kako kaže, na činjenicu kada je “u Sarajevu dogovoren princip na kojima bi trebalo i ova tri posto granica da bude završena i da potpišemo taj ugovor, i završimo priču oko granica između BiH i Srbije”.

-Ono što je prihvaćeno, neki su rekli ne može to za ručkom, onda sam ja predložio večeru, ili sastanak, i od tada nismo imali napretka. Pored mene je bio Čović i Mladen Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što je dogovoreno od A do Š. Ali to nije bilo dovoljno, onda je došlo do promijene stava, ne ljutim se zbog toga, smatram da i dalje treba da radimo da bi pronašli rješenje- naglasio je, dodavši na upit novinara, da je pod “neki” mislio na Bakira Izetbegovića.

Izvor:  FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime