Čović koristi dobre odnose sa Bakirom i Radončićem da podijeli Travnik

1
39

Čović koristi dobre odnose sa Bakirom i Radončićem da podijeli Travnik

Travnik – Dragan Čović polaže velike nade u bošnjačko političko jedinstvo koje je uredio kroz sklapanje koalicije SDA – SBB. Jedna od koristi koju očekuje postići u narednom periodu je podjela Travnika. Čović je tu želju otkrio ovih dana u Dnevniku D na TV1.

“Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, rekli smo, uzmite dva kantona s izraženim multietničkim karakterom – HNK i SBK, pa da središta – Mostar i Travnik uredimo po istom modelu”,izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Čović je, govoreći za Dnevnik D TV1, kazao kako se pitanje Mostara može riješiti na stotinu načina.
“Ali vas u jedno mogu uvjeriti, da ćemo u narednih mjesec dana tragati intenzivno za odgovorom i da ćemo ga naći najdalje do kraja januara iduće godine. Mnogo prije lokalnih izbora u oktobru naredne godine moramo imati rješenje, a kako bi mogli provesti izbore u Mostaru. Uvjeravam vas – to neće biti podijeljen grad i neće biti grad slučaj”, kazao je Čović.
Princip po kojem HDZ želi da ovlada Travnikom je preuređenje, tj. da Travnik postane grad sa dvije općine, sa bošnjačkom i hrvatskom većinom. Ovo je ratni i poratni cilj od kojeg HDZ nikada nije odustao. Travnička SDA se do sada uspješno suprostavljala nastojanjima HDZ-a. Međutim, danas je situacija potpuno drukčija, HDZ ima daleko jaču moć, a SDA i SBB, tj. Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić ponašaju se kao da su spremni na ovaj ustupak Draganu Čoviću. Naravno, podjela Travnika bi se sprovela pod izgovorom da je to neophodna žrtva Bošnjaka iz Travnika za opstanak Bošnjaka u Hercegovini i Mostaru.
Iako je Dragan Čović samouvjeren da će do januara iduće godine sprovesti u djelo svoju namjeru,vidjećemo ovih dana šta na takve planove kažu travnički Bošnjaci.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime