Čović i Radončić razgovarali o ulasku SBB-a u izvršnu vlast

0
12

Mostar – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  razgovarao je danas u Mostaru s predsjednikom Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji te ga pozvao da ozbiljno razmisli o mogućnosti da, kako je kazao, kapacitet SBB-a stavi u funkciju izvršne vlasti.

Informirao sam ga o onome što radimo u Federalnoj vladi, u Vijeću ministara, u pojedinim županijskim vladama gdje ja duboko vjerujem da je SBB-u mjesto već dugo vremena i o tome javno govorim – kazao je Čović pojašnjavajući kako to partnerstvo nudi da se konačno krenu rješavati problemi u BiH.

On je dodao kako smatra da može govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZBiH, te da je s te strane ovo vrlo jasan poziv.

– Sasvim sam siguran da novih izbora nema, prijevremenih izbora nema jer za sve to treba novi koncept izbornog zakona, a na ovaj način možemo puno toga uraditi.

Krajnje je vrijeme da se okrenemo da realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće čitavoj javnosti, da BiH krene i ka evropskom putu, da se socijalno-ekonomski stabilizira i da napravimo određenu reorganizaciju u BiH. Sve to bez ozbiljnih političkih partnera i na razini entiteta i na razini BiH neće ići  – kazao je Čović.

Radončić je istakao kako aktuelna vlast ne daje rezultate, dodavši kako je  SBB-ov rezultat iznimno jak te da kao opozicijska stranka treba na jedan način početi razmišljati o tome.

– Čovićev zahtjev je da ja i rukovodstvo SBB počnemo na konkretniji način razmišljati o ideji ulaska u vlast. Vidjet ćemo što o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će bilo kome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje  razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces – kazao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje koji su uslovi SBB-a za ulazak u vlast, Radončić je kazao kako danas nisu uopšte razgovarali o tome, dodavši da tu postoje strateške stvari.

– Tu imate neke strateške stvari: hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog, neovisnog pravosuđa a ne do montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijeta koja nema institut vanrednih izbora ako neko ne završi posao za godinu dana, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona i u tom smislu je tekao razgovor.

Osobno nisam zainteresiran niti gorim od te želje da budem predsjedavajući Vijeća ministara ili član Predsjedništva BiH- kazao je Radončić.

(brzevijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime