Čović govorio o “šumovima”, Izetbegović o povratku povjerenja

0
15

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Delegacija SDA, predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, boravi u Mostaru, gdje je u Centrali HDZ-a održan sastanak dvije stranke.

Kako je najavljeno, tema razgovara bila je uspostava Vijeća ministara BiH, ali i druge stavke vezane za saradnju dvije stranke.

Raspodjela resora

U delegaciji SDA, koja je stigla u Mostar, osim Izetbegovića, prisutni su bili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i generalni sekretar ove stranke Halid Genjac.

Nakon sastanka, dvojica lidera stranaka SDA i HDZ-a obratila su se medijima.

Čović je kazao da je konačno vrijeme da se dogovori raspodjela resora na nivou Vijeća ministara BiH.

– Pojedinačno smo razgovarali o Vijeću ministara i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH, kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja kako bismo napravili reformsku agendu, gdje će prve tačke biti izmjena Izbornog zakona i grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori. Dogovarali smo dinamiku kako bismo neke unutrašnje stvari trebali promijeniti u vezi s reorganizacijom Vlade FBiH kao takve – kazao je Čović.

Dodao je da je jedna od tačaka razgovora bilo povjerenje odnosno nepovjerenje u komunikaciji.

– Imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Naprimjer, kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu ili neko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispadne kao neka poruka. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama – kazao je.

U vezi sa odnosom HDZ-a i HNS-a prema NATO-u kad je u pitanju BiH, kazao je da su njihov vitalni prioritet EU integracije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je za iduću sedmicu sastanak SNSD-HDZ-SDA.  Kazao je da je s Čovićem imao iskren, otvoren razgovor.

– Imat ćemo sastanke koji se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Ostat će neprecizno definirana aktivacija MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječiti krizu koja dobiva svoju fizionomiju – kazao je Izetbegović.

Vruće teme

Kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou, Izetbegović je kazao da HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH.

– Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješiti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su stare već deceniju. Ne možemo ih riješiti u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put – rekao je Izetbegović.

On je kazao da je na sastanku bilo govora o nekim vrućim temama, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala, i tako dalje.

– Dobio sam odgovor da Hrvati neće praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru.

Čović je rekao da, kada je u pitanju treći entitet, to može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu u BiH.

O formiranju vlasti s DF-om

Čović i Izetbegović su iskazali optimizam kada je u pitanju formiranje vlasti. Lider HDZ-a je kazao da ga ne interesira ko će biti partneri SDA.

– U dobroj vjeri ulazimo u dogovor vlasti sa SDA i SNSD-om i njihovim partnerima. Za nas ne postoji četvrti partner. Ko će biti ministar u paketu SDA, u to ne ulazimo, kao ni partnere SNSD-a, kao ni oni u partnere HDZ-a – rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da nije problem u DF-u i HDZ-u.

– Problem je što kompletan hrvatski korpus u BiH gleda na to kako gleda HDZ. To je jedna frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih – rekao je Izetbegović.

Dodao je da postoji blok stranaka koje predstavljaju izbor četvrtine stanovništva i koji se ne žele svrstati ni kao bošnjački, ni kao hrvatski ni kao srpski blok.

– Dejtonski sporazum je balans građanskog i etničkog. Nemamo rješenje koje ćemo napraviti za sedam dana, ali trebamo naći kombinaciju to dvoje. Na momente smo bili jako blizu, kada je riječ o Aprilskom paketu i pregovorima koje je vodio File. Mnogi koji su tada odbacili to dvoje sada bi prihvatili. Dakle, sazrijevamo – rekao je on.

avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime