Članovi Predsjedništva BiH: Posjeta delegacije EU ohrabrenje za BiH

0
18

323953_1Sarajevo   ̶  Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović ocijenili su da je posjeta ambasadora 28 zemalja članica EU u Političkom i bezbjednosnom odboru ohrabrujuća poruka i potvrda podrške BiH na putu ka EU.

Tokom posjete delegacije EU Predsjedništvu BiH, Čović i Izetbegović su izrazili uvjerenje da će put BiH ka EU krenuti novom dinamikom i da će se jednim glasom iz BiH poslati poruka o predanosti BiH evrointegracijama.

Oni su pozdravili i novi pristup EU, koji su nedavno inicirali ministri inostranih poslova Njemačke i Velike Britanije, te izrazili nadu da će sve države članice EU podržati taj novi pristup, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izrazili su opredjeljenje da novoizabrane vlasti krenu u provođenje potrebnih reformi i da se obavežu na ispunjavanje definisanih uslova u okviru novog pristupa EU.

Čović i Izetbegović istakli su da stranke koje će formirati vlast daju najviši prioritet aktivnostima na provođenju potrebnih reformi i ispunjavanju uslova za napredak u procesu EU integracije, te da će te reforme biti ključni elementi programa rada novoformiranih vlasti na svim nivoima.

Oni su istakli da je ključno da BiH sa EU partnerski dogovori inicijalnu agendu reformi, naročito socioekonomskih mjera koje će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i čiji pozitivan efekat će osjetiti građani, što podrazumijeva i vladavinu prava, te odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su nadu da će prilikom najavljene posjete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini početi dijalog o narednim koracima u okviru novog pristupa EU.

Ambasadori predstavnici zemalja članica EU čestitali su članovima Predsjedništva BiH izbor na ovu funkciju, poželjeli im uspjeh u radu i saradnji sa EU, te izrazili podršku EU na putu napretka BiH ka Uniji.

(Nezavisne)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime