Članovi Predsjedništva BiH krajem godine u Turskoj

0
7

Predsjedništvo BiH, Recep Tayyip Erdogan

BiH, Turska – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, upućen članovima Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, za službenu posjetu Republici Turskoj krajem 2015. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno je u intervjuu za Anadoliju govorio o saradnji sa Turskom i najavio skoru posjetu sva tri člana Predsjedništva BiH Ankari.

“Ne možemo zanemariti da Turska ima jedan svoj interes prema BiH, ona ga naglašava kao prijateljski prema svima u BiH i to treba jasno čuti. To su poruke i od Ahmeta Davutoglua, premijera, nedavno kada nam je bio, od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Istina, kod njih ima jedan mali zastoj u implementaciji izbornih rezultata, vjerovatno ponavljanje izbora, uz sve probleme koje imaju, ali sam uvjeren da bi do kraja 10. mjeseca ili sredinom 11. mjeseca mogao biti uzvratni posjet tri člana Predsjedništva BiH Turskoj. To naglašava ulogu Turske, jer smo mi dogovorili da tri člana Predsjedništva BiH idu isključivo prvim susjedima, drugim riječima, to može biti u Zagrebu, Beogradu i Podgorici. Slovenija je bila jedan izuzetak, jer smo željeli naglasiti svoj prvi odlazak vani. Tako će se nešto desiti u Turskoj”, rekao je Čović.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u maju bio u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U pratnji ministara i privrednika, sa najvišim zvaničnicima BiH razgovarao je o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i ponudio konkretne projekte.

Tokom sastanka sa članovima predsjedništva BiH potpisano je više memoranduma, sporazuma i ugovora o saradnji između dvije zemlje. U fokusu posjete bila je ekonomija.

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine upriličen je sastanak visokih delegacija BiH i Turske.

Erdogan je poručio kako je posjeta Sarajevu bitna za obje zemlje kada je riječ o saradnji na svim poljima.

“Današnja posjeta za nas je jako značajna i vjerujem da je ovo vrijeme u kojem smo posijali sjeme još jače saradnje, koja će dati još bolje plodove”, rekao je tada Erdogan.

Samit o borbi protiv IDIŠ-a

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici prihvatilo i poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za sudjelovanje na samitu vođa u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant i nasilnog ekstremizma, koji će biti održan u New Yorku, 29. septembra 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xija Jinpinga i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za sudjelovanje na susretu svjetskih vođa o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena: opredijeljenost za akciju (UN-Women), koji će biti održan u New Yorku, 27. septembra 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za sporazum o osnivanju fonda zemalja Zapadnog Balkana.

Članovi kolektivnog šefa države dali su i odobrenje za zaključivanje sporazuma o provedbi zajedničke platforme o upravljanju podacima za razvitak regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika “Granična straža”.

Predsjedništvo BiH je odlučilo da uputi pozive generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i predsjedniku Narodne Republike Kine Xiju Jinpingu da posjete Bosnu i Hercegovinu 2015. godine.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime