Članice PIC-a: Referendum u RS-u nema pravni osnov

0
8

Članice Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma o Danu RS-a, izdale su saopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da ne održavaju zakazani referendum.

“Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da je Bosna i Hercegovina demokratska država, koja funkcionira na temeljima vladavine prava. Nijedna institucija niti organ vlasti u Bosni i Hercegovini ne mogu djelovati izvan ustavnog poretka. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju se poštovati. Ovlasti [Ustavnog] Suda jasno su definirane Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji [Ustavnom] Sudu daje jurisdikciju za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti”, navodi se u saopćenju.

‘Neće biti prekrajanja mape BiH’

Napominje se da je 17. septembra Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio suspendirati Odluku o referendumu koju je donijela Narodna skupština RS-a, do donošenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njenoj ustavnosti.

“Prema tome, ne postoji pravni osnov za održavanje entitetskog referenduma u RS-u 25. septembra. Još jednom pozivamo organe vlasti RS-a da ne održe referendum.”

Nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati, dodaje se.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivali su i na rješavanje pitanja javnih praznika putem političkog dijaloga i na što skorije usvajanje odgovarajućih zakonskih izmjena u cilju provedbe odluke Istavnog suda Bosne i Hercegovine iz novembra 2015. godine.

“Upravni odbor oštro osuđuje sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. RS će ostati sastavni i esencijalni dio suverene države Bosne i Hercegovine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir. Upravni odbor PIC-a ponavlja da neće biti prekrajanja mape Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Pozivaju se i svi politički lideri da se okrenu rješavanju ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, a koji su od ključne važnosti za stabilnost Bosne i Hercegovine i njenu evropsku budućnost.

‘Rusija se ne pridružuje stavovima’

Upravo to su pitanja koja su od životne važnosti za zemlju i njene građane, istaknuto je u zajedničkoj izjavi članica PIC-a.

U saopćenju se napominje da se Rusija ne pridružuje istaknutim stavovima.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je Dan RS-a neustavnim, nakon čega su zvaničnici iz tog bh. entiteta u Narodnoj skupštini RS-a donijeli odluku o održavanju referenduma o Danu RS-a 25. septembra.

Referendumom će se od stanovnika RS-a tražiti da se izjasne o tome da li se 9. januar treba obilježavati i proslavljati kao Dan RS-a.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime