Civilna zaštita priprema se za najgori scenario: Hoće li biti dovoljno pola miliona maraka za obuzdavanje poplava

0
1

Poplave širom BiH: Miljacka stagnira, vodotoci u sjeverozapadnoj Bosni rastu

Ilidža, Vogošća, Ilijaš – U proteklom periodu radili su na poboljšanju uslova kako ne bi dolazilo do plavljenja, akcenat je stavljen na sanaciju i regulisanje tokova rijeka – kazao je Kovač

Svjedoci smo da je proteklih godina s prelaska zime na proljeće zbog obilnijih padavina dolazilo do porasta vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave. Bujale su i njihove pritoke, kao i pojava velikih oborinskih i podzemnih voda uslijed čega je na području Kantona bila povećana opasnost od poplava, posebno u općinama Ilidža, Novi Grad, Vogošća i Ilijaš.

Kako nam je kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafa Kovač u proteklom periodu radili su na poboljšanju uslova kako ne bi dolazilo do plavljenja.

– Akcenat je stavljen na sanaciju i regulisanje toka rijeke Bosne, stvaranjem optimalnih uslova kako nam se ne bi ponovio prošlogodišnji scenario. Radimo na rješavanju problema u Osjeku i Hendekuši, općina Ilidža, jer je tu dolazilo do izlijevanja rijeke i do plavljenja kuća, nakon čega su nastale velike štete. Nadamo se da će taj problem biti riješen i tako ćemo uveliko pomoći stanovništvu, naročito u proljetnom periodu – kazao je Kovač.

Za ovu godinu, prema riječima direktora Kovača odvojeno je 500.000 maraka koje će biti usmjerene na regulaciju rijeka u 2016. godini na područjima općina koje su najkritičnije kada su poplave u pitanju.

Kupljena oprema

Općina Novi Grad je jedna od ugroženijih općina na području Kantona Sarajevo koja se svake godine suočava sa problemom poplava prilikom obilnijih padavina i to naselja koja se nalaze neposredno uz korita rijeka Miljacke, Bosne i Lepeničkog potoka.

Služba civilne zaštite Općine Novi Grad, kako je kazao pomoćnik općinskog načelnika Fahrudin Kazazić, tokom cijele godine provodi aktivnosti i analize, nakon kojih poduzima određene preventivne mjere.

– Tokom 2015. godine radili smo na produbljivanju, čišćenju i uređenju obala korita rijeke Miljacke u dužini od oko 1.500 metara, regulaciji dijela Lepeničkog potoka u Zabrđu. Neki radovi su još u toku i trebali bi biti završeni do proljeća – pojašnjava Kazazić.

Iz Službe tvrde da će i ove godine nastaviti istim kontinuitetom.

– Služba civilne zaštite Općine Novi Grad raspolaže sa neophodnom opremom za rad u slučaju poplava. Izvršena je nabavka dva čamca za spašavanje, dovoljan broj prsluka za spašavanje, vreća za pijesak i druge neophodne opreme i materijala – istakao je pomoćnik načelnika.

Ilidža u pripravnosti

I Služba civilne zaštite Ilidža je uvijek u pripravnosti i područje neke općine nije ugroženo samo od poplava, objašnjava Mira Boras, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, te dodaje da se mogu desiti i druge prirodne i druge nesreće koje mogu predstavljati opasnost po ljude i okoliš.

– Općina ima formiran Općinski štab CZ kao najveće stručno-operativno tijelo koje upravlja u vanrednim situacijama, šest službi zaštite i spašavanja formiranih u građevinskim firmama i udruženjima građana i povjerenike u svim mjesnim zajednicama. Možemo reći da su sve ove strukture solidno opremljene za djelovanje u prirodnim i drugim nesrećama, a njihovo opremanje će se nastaviti i dalje kao što smo radili sve ove godine – pojašnjava Boras.

Šta treba uraditi

Služba civilne zaštite Ilidža podsjeća da su građani dužni preduzeti preventivne mjere na svojoj imovini.

– Prvenstveno na odlaganje smeća na za to određena mjesta, pročišćavanje kanala i propusta za otpadne i površinske vode. U slučaju prirodnih nesreća skloniti stvari na više spratove, nabaviti određenu količinu hrane, higijene i pitke vode, a isto se odnosi i na pravna lica – poručuju iz civilne zaštite.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime