Cilj protesta vraćanje ustava iz 1992. godine?

0
9

slikacBiH – Organizacija “Udar”, koja na svojoj fejsbuk stranici poziva na proteste u BiH, prozvala je bošnjačke političke lidere da su “izdajnici i prva linija agresora na Republiku BiH”, zbog istrajavanja na rušenju, kako kažu, “Republike BiH” kroz dejtonski proces.

“Udar” je u tekstu, objavljenom na njihovoj fejsbuk stranici, proglasio krivim predsjednika i potpredsjednika SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju i nekadašnjeg predsjednike Stranke za BiH Harisa Silajdžića, navodeći da su prekršili “Ustav Republike BiH u dejtonskom procesu, u kojem ona treba da nestane, a Republika Srpska nastane”.

Ova organizacija smatra da su ovi lideri krivi i za “Izborni zakon u dejtonskoj BiH, prema kojem se Republika BiH dijeli na dvije izborne jedinice, kao i za entitetsko glasanje, čime je čak i ovakvoj dejtonskoj BiH stavljena omča oko vrata”.

“Udar” navodi i da su ovi bošnjački lideri legalizovali i Policiju Republike Srpske, koja je, kako kažu, prema presudi Haškog tribunala “proglašena krivom za genocid, iako je i EU tražila jedinstvenu policiju za cijelu teritoriju Republike BiH”.

Prema mišljenju ove organizacije, bošnjački lideri su kroz takozvane šestoaprilske amandmane pokušali legalizovati dejtonski Ustav, iako je on, kako navode, donesen putem “agresije, genocida, silom, ucjenom, veleizdajom i mimo redovne ustavne procedure, propisane članom 268 Ustava Republike BiH i iako se tim Ustavom flagrantno krše prava građana Republike BiH da budu ravnopravni na svakoj stopi njene teritorije”.

Na Fejsbuk stranici ove organizacije objavljen je i proglas Kongresa Bošnjaka svijeta od 20. novembra 2011. godine, kojim se od “Skupštine BiH” traži povratak “Ustava Republike BiH iz 1992. godine” za koji kažu da je još važeći, jer nije derogiran nijednom odlukom Parlamentarne skupštine.

Prema ovom proglasu, “za Bosance i Hercegovce postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država BiH, a dejtonska tvorevina takozvana ‘Republika srpska’ postoji samo kao dio nelegalnog, oktroisanog ustava iz Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma”.

“Cilj agresije i genocida protiv građana Republike BiH bio je stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike BiH. Zakonitost i pravda u slucaju BiH će biti ostvarena samo tako što će izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ratom ostvarili kao svoj cilj”, navodi se u proglasu, koji su potpisali predsjednik Upravnog odbora Kongresa Muharem Saračević i generalni

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime